Gemeenten maken nog altijd volop gebruik van het uitgefaseerde Windows 7, dat door Microsoft niet meer wordt ondersteund met beveiligingsupdates.

Juist nu er in verband met de coronacrisis veel thuis wordt gewerkt, brengt dat extra risico’s met zich mee.

Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Zwolle hebben computers met Windows 7.

Tientallen Nederlandse gemeenten gebruiken oude besturingssystemen voor hun computers. Die draaien op Windows 7, dat niet meer wordt ondersteund door Microsoft en dus in principe geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Dat kan riskant zijn nu ook ambtenaren veel thuiswerken, waarschuwen de vakbladen Binnenlands Bestuur en AG Connect na een gezamenlijk onderzoek.

“Belangrijk is juist nu extra maatregelen te treffen om risico te beperken”, zegt Dave Maasland van cybersecuritybedrijf ESET. “We zien dat cybercrime-activiteit als phishing en spam vanwege de coronacrisis toeneemt. Bovendien brengt werken op afstand additionele risico’s met zich mee. Beveiliging schaalt niet altijd evenredig mee, sterker nog, Windows 7 draagt hier niet aan bij.”

In 22 van de 35 onderzochte gemeenten draaien de computers op Windows 7. In totaal gaat het om ongeveer 16.000 werkplekken. Negen gemeenten hebben er geen ‘patches’ opgezet, aanvullingen om gaten in de beveiliging van Windows 7 te dichten.

Overstappen naar Windows 10 is een enorme klus

Amsterdam is een van de gemeenten met Windows 7. De hoofdstad betaalt Microsoft enkele tonnen per jaar om nog wel patches te krijgen. Amsterdam werkt aan een overstap naar het nieuwere Windows 10.

Dat is "geen kleine operatie", geeft de gemeente aan in een schriftelijke reactie. "Het gaat hier in totaal om meer dan 17.000 desktops en 5.200 laptops en meer dan 1.000 applicaties. Die applicaties moeten allemaal worden getest op Windows 10 en als ze daar niet op werken, dan moeten de applicaties worden aangepast."

Ook Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Zwolle hebben computers met Windows 7.

Microsoft bracht Windows 7 in 2009 op de markt. Ongeveer een kwart van alle Windows-pc's in de wereld draait nog op het systeem. In Nederland zou een op de zes pc's Windows 7 hebben.

In januari stopte Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem voor het grote publiek.