• Zes jaar na Windows 10 komt Microsoft alsnog met een nieuwe versie: Windows 11.
  • Het besturingssysteem is visueel vernieuwd met een andere plek voor het startmenu en heeft betere mogelijkheden om vensters te beheren.
  • Iedereen die Windows 10 heeft komt in aanmerking voor een gratis upgrade, maar je apparaat moet hiervoor wel redelijk nieuw voor zijn.

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 11, verschijnt dinsdag. Deze ziet er visueel heel anders uit dan zijn voorganger. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook meerdere zogeheten bureaubladen tegelijk gebruiken.

Dat er zes jaar na Windows 10 alsnog een nieuwe versie uitkomt is opmerkelijk. Microsoft had eerder gezegd niet meer met een heel nieuw bestuurssysteem te zullen komen.

Dat daarvan is afgezien komt mogelijk omdat Microsoft anders min of meer verplicht zou zijn om Windows 10-apparaten tot in lengte van dagen te blijven ondersteunen.

Nieuwe functies

Een van de meest opvallende wijzigingen in Windows 11 is het startmenu dat naar het midden van de taakbalk is verplaatst (maar desgewenst ook weer op de oude plek is terug te zetten). De taakbalk is niet meer naar de zijkanten of de bovenkant van het scherm te verplaatsen.

Windows 11 Startmenu
Het startmenu in Windows 11.

Het nieuwe besturingssysteem biedt betere ondersteuning voor virtuele desktops. Daarmee kan je meer dan één bureaublad op het scherm hebben en kan je sneller tussen meerdere desktops schakelen.

Met Snap Layout kan je gemakkelijker al je vensters rangschikken. Je kunt elke app een kwart van het scherm laten innemen, één app de helft laten innemen en ga zo maar door.

Snap Layout

Door automatische HDR-technologie zouden beelden bij apps en games levendiger moeten zijn. DirectStorage verkort de laadtijden waardoor alles sneller zou moeten aanvoelen.

De Microsoft Store zou ook Android-apps krijgen, maar die functie is vooralsnog uitgesteld tot ergens in 2022. Gebruikers krijgen dan toegang tot deze mobiele apps via de Amazon Appstore waarin veel populaire maar niet alle Android-apps te vinden zijn die in Google Play zijn opgenomen.

Ook denkt Microsoft met het nieuwe besturingssysteem beter aan te sluiten op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid.

Gratis upgrade

Iedereen die al Windows 10 op zijn laptop of computer heeft staan, komt in aanmerking voor een gratis upgrade. Maar dan moet je apparaat wel geschikt zijn voor de nieuwe versie.

Windows 11 kent vrij hoge systeemvereisten. Zo is onder meer een relatief nieuwe processor vereist, een grafische kaart met DirectX 12-ondersteuning, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte.

Om te checken of jouw computer geschikt is voor Windows 11 heeft Microsoft een speciale app uitgebracht, de PC Health Check-app. Computers van grofweg de laatste vier jaar kunnen het nieuwe besturingssysteem probleemloos draaien.

Wie dat niet heeft en dus niet over kan gaan naar de nieuwe Windows, ondervindt op korte termijn geen nadelen. De software-ondersteuning voor Windows 10 stopt naar verwachting pas in 2025.

Office 2021

Tegelijk met Windows 11 brengt Microsoft dinsdag ook zijn bureausoftwarepakket Office 2021 uit. Deze opvolger van Office 2019 is bedoeld voor iedereen die liever niet overstapt op de cloudversie van Microsoft 365.

Microsoft zelf richt zich de laatste jaren steeds meer op clouddiensten.

LEES OOK: Microsoft gooit Windows in de cloud met Windows 365. Hybride werken heeft de toekomst volgens het bedrijf