• Windows 365 geeft gebruikers toegang tot de gehele Windows-omgeving op vrijwel elk apparaat.
  • Microsoft denkt dat cloudcomputing de toekomst heeft en speelt daarop in met deze stap.
  • De nieuwe Windows-versie is geen heel nieuw softwarepakket, maar levert Windows 10 (of 11 als dat beschikbaar is) via de cloud.

Windows-gebruikers kunnen voortaan ook in de cloud met het besturingssysteem werken. Dat maakte Microsoft woensdag bekend.

Het softwarebedrijf introduceert Windows 365. De nieuwe software maakt het mogelijk om vanaf vrijwel elk apparaat met een scherm en een internetverbinding toegang te krijgen tot een volledig gepersonaliseerde Windows-omgeving.

Daarmee gaat Microsoft een stap verder dan Office 365, het aanbieden van selecte apps die in de cloud werken. Met Windows 365 werk je volledig in de cloud.

Microsoft doopt apparaten die gebruikmaken van Windows 365 om tot Windows 365 Cloud PC’s.

De nieuwe dienst biedt bedrijven vooral veel flexibiliteit en veiligheid. Er kan in theorie een compleet nieuwe Windows-machine binnen enkele seconden in gebruik genomen worden. Die kan ook binnen een mum van tijd weer verwijderd worden. Ook kan elke Cloud PC volledig naar wens uitgerust worden met de gewenste hoeveelheid opslag, processorkracht en werkgeheugen.

Veiligheid wordt gegarandeerd door Microsoft en zal naar eigen zeggen aan de laatste eisen voldoen. Voor beheerders verandert er eigenlijk niets. Zij kunnen elke Cloud PC los configureren en beschermen met Microsoft Defender.

Welke apps op een Windows 365 Cloud PC draaien is nog niet helemaal duidelijk. Microsoft belooft dat alle business-apps beschikbaar zullen zijn. Daaronder vallen de bekende programma's uit het Officepakket.

Hoe Windows 365 omgaat met specifieke apps die normaliter alleen op een lokale pc kunnen draaien, is nog niet bekend. De softwaregigant uit Redmond heeft wel bekendgemaakt dat softwareontwikkelaars hun apps kunnen aanbieden voor gebruik in de cloud. Het is denkbaar dat deze in de toekomst via een aparte online-winkel worden aangeboden

Windows 365 zal vanaf 2 augustus beschikbaar zijn in de vorm van een maandelijks abonnement. Microsoft zal twee varianten aanbieden: Business en Enterprise. De tarieven zijn nog niet bekend. Klanten kunnen kiezen tussen Windows 10 of – zodra deze beschikbaar is – Windows 11.

LEES OOK: Microsoft deelt een extraatje van $1500 uit aan werknemers om ze tevreden te houden tijdens de pandemie