• Ondernemer Wim Beelen gaat 300 miljoen euro in de ontwikkeling van het ADM-terrein in Amsterdam-Noord steken.
  • De voormalige rafelrand die ruim 20 jaar werd gekraakt, wordt omgebouwd tot ‘campus’ waar luxejachten worden gebouwd.
  • Beelen kocht de ADM-werf in augustus dit jaar voor 86 miljoen euro, zo meldt het Financieele Dagblad.

De ADM-werf in Amsterdam wordt omgebouwd tot een ‘campus’ waar luxejachten worden gemaakt, verbouwd en onderhouden.

Dat zegt ondernemer Wim Beelen tegen het Financieele Dagblad.

Beelen kocht de voormalige vrijplaats aan het Noordzeekanaal eind augustus voor 86 miljoen euro en wil het ontwikkelen tot scheepswerf voor luxejachten en daar onder meer onderwijsinstellingen bij betrekken. Hij verwacht dat op de 530.000 vierkante meter (inclusief water) zo’n drieduizend mensen kunnen leren en werken.

De ADM-werf in Amsterdam-Noord was ooit van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij die midden jaren 80 failliet ging. Daarna werd het ruim 20 jaar lang de habitat van krakers die er onder meer een atelier hadden en festivals organiseerden. In 2019 werd het terrein ontruimd. Na een juridische strijd werd het vertrek van de krakers definitief en telt Amsterdam weer een rafelrand minder.

De 46-jarige Beelen is oprichter en voormalig eigenaar van het gelijknamige sloop- en recyclingbedrijf dat hij heeft verkocht. Ook ontwikkelde hij een logistiek centrum dat eveneens aan het Noordzeekanaal ligt en dat in augustus werd overgenomen voor ruim 300 miljoen euro door CTP van de Groningse vastgoedmiljardair Remon Vos, schrijft het FD.

Kort daarop kocht hij het ADM-terrein waarin hij 300 miljoen euro wil steken, naast de 86 miljoen euro die hij ervoor neertelde. Er geldt een zogenoemd kettingbeding dat de eigenaar verplicht om scheepsbouw- en reparatieactiviteiten te ontplooien. "Met deze plannen voldoen wij aan alle bestemmingsplannen", stelt Beelen tegenover het FD.

Op het terrein dat straks Dutch Superyacht Tech Campus gaat heten, kunnen jachtenbouwers, eigenaren en hun toeleveranciers straks ruimtes en dokken huren om zelf jachten te bouwen, repareren of onderhouden. Daarnaast wil Beelen ook zelf schepen bouwen.

Lees hier het hele artikel van het FD over de plannen van ondernemer Wim Beelen met het ADM-terrein

Lees meer over luxejachten: