• ‘Star Trek’-acteur William Shatner  is “opgewonden en een beetje nerveus” om naar de ruimte af te reizen.
  • Shatner, die jarenlang Captain Kirk speelde, zal op 12 oktober meegaan met de vlucht van Blue Origin naar de rand van de ruimte.
  • De 90-jarige grapte tegen The Today Show dat hij zich goed aan het voorbereiden was op de reis door appeltaart te eten.

Acteur William Shatner, die Captain James T. Kirk speelde in de televisie- en filmfranchise ‘Star Trek’, zal deelnemen aan de volgende ruimtereis van Blue Origin op 12 oktober. Dat kondigde CEO Jeff Bezos maandag aan. 

In interviews met The Today Show op dinsdag deelde Shatner zijn gedachten over de aanstaande reis.

“Ik ben opgewonden en een beetje nerveus voor dit nieuwe avontuur”, zei hij tegen The Today Show. “Maar ik vind het geweldig dat ik deze kans krijg.”

Op de vraag of hij zelf contact had opgenomen met Blue Origin om deel te nemen aan de missie zei Shatner dat het bedrijf van Bezos hem had benaderd.

De acteur merkte op dat “het symbolisch is” dat hij de ruimte in zal gaan na jarenlang te hebben geacteerd in een serie die zich diep in het heelal afspeelt.

"Het voelt alsof de cirkel rond is", zei hij. "Vijfenvijftig jaar geleden was ik straatarm en keek ik vol bewondering naar de eerste astronauten die op de maan rondliepen. Vijfenvijftig jaar later ga ik zelf naar de ruimte. Het is een heel bijzonder moment voor mij persoonlijk en als professional. De ruimte heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven."

Shatner, die 90 jaar oud is, werd ook gevraagd of hij "fysiek klaar" was voor de reis en hoe hij zich erop voorbereidt. "Ik heb gisteren appeltaart gegeten", was zijn antwoord.

Na het voltooien van de missie zal Shatner de oudste persoon zijn die naar de ruimte is afgereisd. Hij stoot daarmee de 82-jarige Wally Funk van de troon, die in juli op een vlucht van Blue Origin meevloog samen met de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen.

Lees ook: Dit is Joes Daemen, de Brabantse investeerder die zijn zoon de ruimte instuurt met Jeff Bezos

Maar de acteur zegt dat hij wil proberen de aandacht hiervan af te houden. "Ik weet niet of ik die positie wel wil claimen", zei hij.

Shatner zegt ernaar uit te kijken de ruimte in te gaan en "vanuit dat perspectief nog eens extra te beseffen hoe belangrijk het is om de aarde gezond te houden."

Op een bepaald moment in het interview refereerde hij aan een zware storm die over Los Angeles trok afgelopen week. "Ik ga de ruimte ervaren met dezelfde intensiteit waarmee ik deze elektrische storm vannacht voelde. Ik ga de uitgestrektheid van de ruimte zien en het buitengewone wonder van onze aarde en hoe kwetsbaar zij is vergeleken met de krachten die in het heelal aan het werk zijn. Dat is waar ik naar op zoek ben."

Shatner wordt op de reis vergezeld door Blue Origin-topman Audrey Powers, voormalig NASA-ingenieur Chris Boshuizen en Glen de Vries, de medeoprichter van klinisch onderzoeksplatform Medidata Solutions.

LEES OOK: Kijk hoe Jeff Bezos Skittles gooit naar Oliver Daemen in de ruimte: ‘Probeer deze te vangen met je mond’