Kerst komt eraan, tijd om te bedenken wat er bij het diner op tafel komt te staan. Wordt het eend, haas, hert of toch de traditionele kalkoen?

Wil je echt uitpakken met kerst met een uitmuntend stuk vlees? Serveer dan ree. De hertensoort laat zich nauwelijks temmen en is daarom aan de prijs. Maar het vlees is mager, fijn van structuur en delicaat van smaak.

Een reerug, de dubbele entrecote van het dier inclusief been, kost gemiddeld 41,30 euro per kilo. Dat blijkt uit een inventarisatie van Business Insider van de online prijslijsten van 22 slagerijen en poeliers. Laat je er een filet van snijden, dan moet je niet gek opkijken als je meer dan 70 euro per kilo neer moet tellen.

“Een ree eet bijvoorbeeld veel kruiden en jong blad. Dat geeft het vlees een heel verfijnde smaak”, aldus Reijer Evers, eigenaar van de Vijf Sterren Slagerij, in 2010 tegenover het Reformatorisch Dagblad.

Gekweekt hert

Iets minder luxe is hert, dat qua smaak lijkt op het vertrouwde stukje rundvlees. Maar let op: hert in de supermarkt komt vaak niet echt uit het wild, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark. Op veel verpakkingen staat bovendien niet duidelijk aangegeven dat het om gekweekt wild gaat.

"Winkels zoals Lidl en Aldi verkopen vooral fokwild", aldus Evers. "Vaak komt dat uit Nieuw-Zeeland, van boeren die van koeien op bijvoorbeeld herten zijn overgegaan. Dat is geen wild, dat is hert. Dat is het hele jaar door verkrijgbaar."

Voor een hertenrugfilet ben je zo'n 54 euro per kilo kwijt. Nog steeds flink aan de prijs, maar ruim 15 euro minder dan een vergelijkbaar stuk van een ree. Een hertenbiefstuk, een klassieker in het najaar, kost in doorsnee net geen 35 euro per kilo.

Zwijn en haas

Nog iets goedkoper is wild zwijn. Een rugfilet kost zo'n 42 euro per kilo, een biefstuk 37 euro per kilo. Kies wel voor een redelijk jong dier van zo'n anderhalf jaar oud. Oud zwijn heeft een sterke smaak en is volgens slager Evers niet geschikt om zo te eten.

Houd je wel van een sterke wildsmaak, dan is haas misschien iets voor jou. Een hazenrug kost iets meer dan 25 euro per kilo, voor de filet ben je 46 euro per kilo kwijt. Ook een haas kan niet gefokt worden en is dus net als ree altijd in de natuur geschoten.

Compleet dier

Zet je liever een compleet dier op tafel, dan is kalkoen een populaire keuze in december. Een hele kalkoen is vlak voor de kerst te koop bij poeliers voor een gemiddelde prijs van rond de 9,56 euro per kilo, terwijl kalkoenen tussen de drie en tien kilo kunnen wegen.

Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde prijs die Business Insider vijf jaar geleden vaststelde bij eenzelfde rondgang. Mogelijk heeft de dalende graanprijs ervoor gezorgd dat de kalkoen nauwelijks in prijs is gestegen. De voerkosten bedragen ongeveer zeventig procent van de kostprijs van een kalkoen.

Natuurlijk zijn er diverse alternatieven voor de kalkoen als kerstdiner. Maar kalkoenenvlees is nog steeds goedkoper dan andere vleessoorten die veel gegeten worden met kerst. Zo betaal je voor parelhoen gemiddeld een euro meer per kilo. Een tamme gans kost bijna 12 euro per kilo.

Voor een fazant, die zo'n 600 gram tot een kilo weegt, ben je meer dan 12 euro per stuk kwijt. De hen is over het algemeen kleiner dan de haan, maar wordt doorgaans als malser ervaren.

Een alternatief voor fazant is patrijs (7,81 euro per kilo). Het vlees is enigszins droog, waardoor het aan te bevelen is om de patrijs in te pakken met spek om uitdroging te voorkomen.

Duurste dier is de haas. Voor een gevild exemplaar betaal je bijna 30 euro per stuk.