• In een uitgelekt memo schrijft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over drie grote donoren die een ongezonde invloed zouden hebben op het CDA.
  • Een van die donoren is ondernemer Hans van der Wind, blijkt uit een verklaring van het CDA.
  • Van der Wind draagt het CDA al jarenlang een warm hart toe en is een trouwe donateur van de partij. Dit zijn zes dingen die je moet weten over de miljonair.

Het explosieve memo vol kritiek op het CDA van Tweede Kamerlid en inmiddels voormalig CDA’er Pieter Omtzigt riep veel vragen op. Een van de vragen was: wie zijn de drie donoren die de campagnekas van de partij hebben gespekt en volgens Omtzigt ongezonde invloed uitoefenen?

Vanwege de ophef heeft het CDA een overzicht gepubliceerd van giften boven de 4.500 euro die in 2021 (tot 14 juni) zijn gedaan. Daarin prijkt de naam van ondernemer Hans van der Wind die via twee verschillende bv’s 1,2 miljoen euro doneerde aan de christendemocraten.

In de verklaring ontkent het CDA dat donateurs de koers van de partij beïnvloeden, maar critici vinden het maar wat verdacht dat Hugo de Jonge plaatsmaakte voor Wopke Hoekstra als lijsttrekker. Lees hierover meer verderop in dit artikel bij punt 6.

In een reactie zegt Van der Wind het CDA al sinds 2006 te steunen met “substantiële bedragen rondom de verkiezingen”. Daar is volgens hem niets geheimzinnigs aan. “Alles staat keurig genoteerd in het donatieregister van het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Hij heeft ook de Club van 100 opgericht, een stichting waar onder andere (oud-)politici en zakenmensen lid van zijn en die bedoeld is om fondsen te werven voor de verkiezingscampagne van het CDA.

Waar komt de CDA-liefde van Van der Wind vandaan? En hoe komt hij aan zijn fortuin? Dit zijn zes dingen die je moet weten over de miljonair.


1. Hans van der Wind is geboren in de bijbelgordel

Van der Wind is op 17 november 1963 geboren in Hoevelaken. Dat dorp met bijna 10.000 inwoners ligt in de Gelderse gemeente Nijkerk, midden in de bijbelgordel. "Vanuit mijn protestantschristelijke achtergrond voelde ik al een natuurlijke verbinding met het CDA", zei Van der Wind in 2019 tegen Quote.

Over zijn jeugd is verder weinig te vinden. Van der Wind heeft nauwelijks interviews gegeven aan dagbladen, tijdschriften en tv-programma's.


2. Van der Wind was in 2019 goed voor €88 miljoen

Hans van der Wind werd pas ondernemer toen hij 33 was, vertelt hij op de website van ondernemersplatform nlgroeit. Hij studeerde aan de TU Delft en businessschool Insead waarna hij bij grote bedrijven terechtkwam als de Hollandse Beton Groep, tegenwoordig BAM, en McKinsey.

Maar op zijn 33ste wilde hij alles "voor eigen rekening en risico" gaan doen. "Niet meer achterom kunnen kijken of iemand je opvangt als het misgaat, maar ook de volle benefit kunnen genieten als je het goed voor elkaar hebt, het begrepen hebt en goed gedaan. Echt leven dus", zei hij.

Die instelling heeft hem geen windeieren gelegd. Van der Wind is niet alleen een oude bekende van het CDA, ook bij zakenblad Quote ging een belletje rinkelen. In 2019 stond hij nog met 88 miljoen euro in de rijkenlijst Quote 500.

Dat vermogen bouwde hij op met de verkoop van zijn bedrijf, waarmee we bij het volgende punt zijn beland.


3. Hij werd rijk met schoolboeken

Van der Wind dankt zijn vermogen aan Van Dijk Educatie, de grootste schoolboekendistributeur van Nederland die is opgericht in 1937 in Kampen. In 1992 kwam Van Dijk in handen van de families De Bruijn en Van der Wind. Hans van der Wind trad dat jaar aan als bestuursvoorzitter.

Eind 2016 klopte de Brits-Amerikaanse investeerder TowerBrook op de deur. Die telde naar verluidt zo'n 300 miljoen euro neer voor de schoolboekenleverancier.

In 2017 werd de bedrijfsnaam gewijzigd in The Learning Network, om de nieuwe strategie rond digitaal leren kracht bij te zetten. "Digitaal leren biedt veel mogelijkheden, maar is voor veel scholen wel complexer", zei Van der Wind daarover tegen Kampen Online.

"Computersystemen moeten goed op elkaar worden aangesloten. De software is vaak complex en er zijn wisselende standaarden. Van de 16,3 miljoen leermaterialen die wij leveren zijn er al 3,2 miljoen digitaal. En dat aantal loopt snel op. Wij kunnen scholen helpen om hun systemen vlekkeloos te laten draaien."


4. En nu zit hij in de tenten, luxe tenten

Na de verkoop van Van Dijks schoolboekenhuis duikt Van der Wind in de glamping-trend. Samen met Ivo van der Vlis neemt hij in 2019 Luxetenten.com over, een bedrijf dat lodges en luxe safaritenten bouwt voor campings en resorts.

De ambitie van Van der Wind en zijn compagnon is groot. "We streven naar wereldmarktleiderschap. En wel in een jaar of vier", zegt de CDA'er in een interview met Quote. Hij zegt dat het bedrijf de potentie en de middelen heeft om "de omzet eerst keer twee, en daarna keer vier te laten gaan".

Maar toen kwam de wereld piepend en krakend toe stilstand door de coronapandemie. In april 2020 had Luxetenten.com daar maar beperkt last van.

Van der Wind zei dat een deel van de omzet al binnen was en dat zijn bedrijf profiteerde van geografische spreiding. Hij verwachtte dat de levering van tenten in Europa deels zou komen stil te vallen, maar Azië kwam al "behoorlijk terug".

"We kregen bijvoorbeeld een opdracht om in China 150 tenten te plaatsen, dat gaat in juni (2020, red) gebeuren."

Van der Wind zei ook te verwachtten dat als het leven weer enigszins terugkeert naar normaal, iedereen tegelijk op vakantie wil. Maar het kan zijn dat zijn ambitie om wereldmarktleider te worden een jaar later wordt waargemaakt.


5. Hij is fan van wijlen CDA'er Ruud Lubbers

"Ik heb altijd belangstelling voor politiek gehad", zegt Van der Wind in een interview met Quote. Als ondernemer vindt hij de overheid van groot belang, om thema's als klimaat, vrede en immigratie op te lossen.

Hij noemt ons politieke bestel een belangrijke factor in ons leven, maar volgens hem besteedt Nederland te weinig middelen aan de democratie. "Duitsland doet tien keer meer."

Dit is ook de reden waarom hij fondsen voor het CDA werft, de partij waarmee hij de eerder genoemde "natuurlijke verbinding" voelt vanuit zijn protestantschristelijke achtergrond.

Ruud Lubbers, de CDA'er die van 1982 tot en met 1994 premier was en daarmee de langstzittende minister-president ooit, is de andere reden waarom Van der Wind het CDA een warm hart toedraagt.

"Waarom het CDA? Nou, ik ben opgegroeid in de tijd dat Lubbers premier was en heb gezien dat die goede dingen deed", aldus Van der Wind tegen Quote.


6. Hij is een trouwe CDA-donateur

Van der Wind is al jaren een trouwe CDA-donateur. Schonk hij in 2016 nog een bescheiden bedrag van 10.000 euro aan de christendemocraten, een jaar later maakte hij 173.000 euro naar de CDA-bankrekening. Nu is er dus de gift van ruim 1 miljoen euro.

Overigens is Van der Wind sinds begin 2019 voorzitter van de commissie fondsenwerving van de partij. Dat maakt zijn donatie volgens sommigen extra pikant.

Van der Wind stelde namelijk in een verklaring dat er voor lijsttrekker Hugo de Jonge niet genoeg sponsorgeld kon worden opgehaald. Vlak daarna trok De Jonge zich terug, mocht Wopke Hoekstra alsnog de CDA-kar trekken en spekte Van der Wind de partijkas met een miljoen.

Journalist Ton F. van Dijk vindt dit een verdachte gang van zaken, stelt hij in een serie tweets. "Dit roept een vraag op: stelde hijzelf als voorwaarde dat De Jonge vervangen moest worden? Hij had in ieder geval invloed op de beslissing zo lijkt het."

Van der Wind ontkent de beschuldiging. Hij stelt tegen Nieuwsuur dat hij ook de portemonnee had getrokken als het De Jonge was gebleven.


Lees meer over Nederlandse politiek: