Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:39

WhatsApp komt deze maand met een update waarmee het mogelijk wordt om stilletjes uit groepsapps te stappen. Ook wordt het mogelijk om je online-status voor iedereen, of alleen voor specifieke contacten, te verbergen. Je kan de app straks dus vrijwel ongezien gebruiken.

De berichtendienst noemt de aanpassingen verbeteringen van de privacy van gebruikers. Het zijn aanvullingen op andere stappen die in eerdere updates gedaan zijn. Zo kunnen gebruikers buiten jouw contactenlijst sinds vorige maand niet meer zien of je online bent of niet, tenzij je dat zelf aanzet.

De update die deze maand uitkomt, moet het mogelijk maken om jouw online-status voor alle gebruikers te verbergen. Maar het gaat verder, want je kunt je status ook voor specifieke mensen blokkeren. Zo kun je vol blijven houden dat je dat ene berichtje echt niet gezien hebt.

En om nog meer moeilijke gesprekken te voorkomen, maakt WhatsApp het ook mogelijk om jezelf stilletjes uit een groepsapp te verwijderen. Als je nu uit een groep stapt, krijgt iedereen in die groep een melding dat je er geen deel meer van wilt uitmaken. Die melding verdwijnt bij de aankomende update. Hoe lang het dan duurt voordat mensen doorhebben dat je nergens meer op reageert en wat voor ongemakkelijke gesprekken dat oplevert…

Meta

De berichtendienst van Meta werkt ook al aan verbeteringen voor volgende versies. Hierin wil het bedrijf het bijvoorbeeld onmogelijk maken om screenshots te maken van eenmalig zichtbare afbeeldingen die anderen sturen. Het idee van die afbeeldingen is om gevoelige informatie te kunnen delen.

LEES OOK: Netflix test nieuwe manier om accountdelen tegen te gaan: je kan extra ‘woningen’ bijkopen