Apple-medewerkers verhuizen zo langzaamaan naar Apple Park, het gloednieuw hoofdkantoor van de techgigant in Cupertino, Californië met een prijskaartje 4,2 miljard euro. Maar volgens de geruchten zijn niet alle medewerkers even blij met de inrichting van het nieuwe pand.

De Amerikaanse en wereldwijde pers raakt niet uitgepraat over over het tot in detail uitgedachte hoofdkantoor met als bijnaam ‘het ruimtevaartschip’.

De ingangen zijn zo ontworpen dat werknemers er op maximale snelheid doorheen kunnen lopen, het gebouw bevat gepersonaliseerde stoelen en tafels en een glazen deur van drie etages hoog. Al met al moet het een waar technologisch hoogstandje worden.

Maar ook op de werkvloer zelf verandert er het nodige. Volgens WSJ Magazine bevat Apple Park voornamelijk kantoortuinen. Managers en hooggeplaatste ingenieurs werken in lange tafels naast hun werknemers en kunnen zich dus niet afsluiten in hokjes en kantoren.

Nu heeft Apple-blogger John Gruber, die zijn contacten binnen Apple liefkozend ‘vogeltjes’ noemt, naar buiten gebracht dat een aantal teams en managers ontevreden zijn over het vooruitstrevende kantoortuinenplan.

Hij hielp het gerucht de wereld in tijdens zijn podcast op zondag:
"Ik hoorde dat er een vergadering was toen het plan voor kantoortuinen werd aangekondigd."

"Toen manager Johny Srouji het plan zag, reageerde hij met: 'Fuck that, fuck you, fuck this, this is bullshit.' Hierdoor kreeg hij zijn eigen gebouw, een stukje verwijderd van het hoofdgebouw. Misschien zeggen ze intern dat het vanwege de veiligheid is, maar volgens mijn bronnen kreeg Srouji zijn eigen gebouw omdat hij zei: 'Fuck dit, zo werkt mijn team niet.'"

apple park photo 1 building trees

Foto: Apple

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op het plan voor kantoortuinen. Apple's cloudteam onder leiding van Eddy Cue heeft demonstratief zijn intrek genomen in Apple's oude hoofdkantoor, Infinite Loop, nu medewerkers vertrekken naar het nieuwe hoofdkantoor. Volgens een artikel van Bloomberg uit 2016 zijn werknemers die prijs stellen op privacy en rust boos over de nieuwe plannen.

CEO Tim Cook neemt zijn intrek op de vierde verdieping van Apple Park, toch verhuizen niet alle werknemers naar het ruimteschip. Het nieuwe hoofdkantoor biedt plaats aan slechts 13.000 van de in totaal 25.000 Apple-werknemers in Silicon Valley.

LEES OOK: Zo ziet de iPhone 8 eruit als we alle geruchten mogen geloven