Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is in de Verenigde Staten opgelopen tot 38,6 miljoen.

Sinds de piek van 6,9 miljoen is het tempo steeds verder afgenomen, maar de cijfers liggen nog steeds in de ‘Grote Depressie’ aantallen.

Het cijfer dat vorige week bekend werd gemaakt is wel iets naar beneden bijgesteld.

Ook de bedrijvigheid in het land kromp verder, maar iets minder hard dan in april.

Uit de Amerikaanse werkloosheidscijfers blijkt dat het aantal eerste aanvragen voor een uitkering tijdens de coronacrisis is opgelopen tot 38,6 miljoen in 9 weken.

Afgelopen week kwamen er 2,44 miljoen werklozen bij, dat is in lijn met wat analisten verwachtten. De werkloosheid loopt iets minder hard op dan in de voorgaande weken.

Sinds de aanvragen enkele weken geleden op 6,9 miljoen in een week piekten, is er een dalende lijn in de nieuwe aanvragen ingezet. Toch blijft het nieuwe aantal werklozen waarmee de Verenigde Staten elke week te makien krijgt nog immens hoog.

Lees ook op Business Insider

Een ander lichtpuntje voor het land is dat de cijfers die vorige week bekend werden gemaakt iets naar beneden zijn bijgesteld. In de voorgaande week ging het om een bijgesteld cijfer van bijna 2,7 miljoen aanvragen. Eerder werden voor die week bijna 3 miljoen aanvragen gemeld, maar de staat Connecticut bleek een fout te hebben gemaakt.

1,2 miljoen aanvragen voor speciale uitkering ‘platformeconomie’

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. De totale uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komen ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.

Verder waren er naar circa 1,2 miljoen aanvragen voor een uitkering onder een speciaal programma voor zelfstandigen en mensen die werkzaam zijn in de platformeconomie, zoals chauffeurs die voor diensten als Uber rijden. Die komen normaal gesproken niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

In totaal kreeg 17,2 procent van de beroepsbevolking een uitkering, berekende het ministerie en ook dat is een niveau dat sinds de Grote Depressie niet meer is gehaald. Dat cijfer is bijgewerkt tot de eerste week van mei.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse economie is deze maand opnieuw flink gekrompen door de coronacrisis, maar wel iets minder sterk dan in april. 

Lees ook: