De Britse marktonderzoeker Markit ziet tekenen van pril economisch herstel in de Eurozone.

Er blijft wel sprake van een duidelijke krimp, hoewel de indexen die het bureau gebruikt een langzaam herstel laten zien.

Het openbare leven in veel Europese landen komt mondjesmaat weer op gang.

Er zijn tekenen van een voorzichtig economisch herstel in de Eurozone zichtbaar nadat de economie door de coronacrisis op veel plekken in een klap kwam stil te liggen. Dat meldt de Britse marktonderzoeker Markit.

Het bureau stelt dat in Frankrijk en Duitsland prillee tekenen van herstel zichtbaar zijn, al blijft sprake van duidelijke economische krimp.

De ‘inkoopmanagersindex’ voor de industrie in het eurogebied komt volgens een voorlopige raming voor deze maand uit op een stand van 39,5 tegen 33,4 in april. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

De index voor de dienstensector, met bijvoorbeeld toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, ging naar 28,7 van het dramatische dieptepunt van 12 in april.

Lees ook op Business Insider

Europa is nog ver van het niveau voor de crisis

Het openbare leven in veel Europese landen komt mondjesmaat weer op gang en daar profiteert de dienstensector van. De samengestelde index van industrie en diensten in de eurozone verbeterde naar 30,5 van 13,6 in de voorgaande maand.

De onderzoekers waarschuwen wel dat er nog een zeer lange weg is te gaan voordat de Europese economie weer terug is op het niveau van voor de crisis en dat er dit kwartaal een zware economische neergang te zien zal zijn. Bedrijven blijven pessimistisch en bezorgd en er gaan nog steeds veel banen verloren door de crisis.

De index voor de Britse industrie ging van 32,6 naar 40,6. De graadmeter voor de omvangrijke dienstensector in Groot-Brittannië klom naar 27,8 van 13,4 in april. De samengestelde index noteerde een stand van 28,9 van 13,8.

LEES OOK: Dit mondkapje van een Israelisch techbedrijf heeft een opening om te eten