Bedrijven willen af van het overschot aan ongebruikte vrije dagen van het personeel. In ruil daarvoor kunnen werknemers meer loon krijgen.

Dat stelt werkgeversorganisatie AWVN donderdag in De Telegraaf. Twee jaar geleden deed de AWVN een vergelijkbare oproep.

Eind vorig jaar hadden werknemers gemiddeld 14,5 vakantiedag opgespaard. Voor werkgevers wordt het uitbetalen van deze dagen duurder naarmate het overschot toeneemt en het loon stijgt.

Volgens de krant heeft het ‘stuwmeer’ aan vrije dagen een totale waarde van ruim 17 miljard euro. Dat is wel minder dan de bijna 21 miljard euro eind 2010, maar het opgebouwde verlof blijft de winsten van bedrijven flink drukken.

Beperkte loonruimte

“Onze leden klagen al veel langer over dit probleem. We zien een lichte daling, maar in onze ogen hebben veel werknemers meer vakantiedagen dan ze eigenlijk nodig hebben”, aldus een woordvoerder van de AWVN tegenover De Telegraaf. Vooral in de sectoren chemie, transport en logistiek is er een groot aantal niet opgenomen vrije dagen, blijkt uit een enquête onder 158 AWVN-leden.

De werkgeversorganisatie ziet graag dat werknemers een vrije dag inruilen voor extra loon. "Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een beperkte loonruimte. Dan is dit een ideale oplossing. Het probleem is alleen dat dit tijdens cao-onderhandelingen niet genoeg prioriteit heeft bij de vakbonden."

Einde aan stuwmeren

Werknemers hebben volgens de Nederlandse wet recht op minimaal twintig vakantiedagen per jaar. Maar veel werkgevers kiezen ervoor om er meer te geven: tussen de 25 en 30 vakantiedagen.

De tijd dat werknemers eindeloze stuwmeren van vakantiedagen konden opbouwen is voorbij. Sinds 1 januari 2012 geldt een nieuw regime voor het verval van wettelijke vakantiedagen. Werknemers zijn verplicht alle wettelijke vakantiedagen binnen zes maanden na afloop van het betreffende kalenderjaar op te nemen. Daarna vervallen ze. Sparen voor een langdurig verlof is er dus niet meer bij.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl