Zit je vaak vast in vergaderingen? Dat is geen goed signaal voor de productiviteit van de organisatie waar je werkt.

Dat blijkt uit onderzoek onder 632 Amerikaanse werknemers dat is uitgevoerd door softwarebedrijf Otter.ai en professor organisatiewetenschappen Steven Rogelberg van de Universiteit van North Carolina.

Rogelberg interviewde voor het recent gepubliceerde onderzoek werknemers uit meer dan twintig verschillende sectoren, waaronder van techbedrijven en professionele dienstverleners als advocatenkantoren en ingenieursbureaus. 

Uit het onderzoek blijkt dat vergaderingen onnodig belastend zijn voor werknemers, maar ook vrijwel niks bijdragen aan de kerntaken van een bedrijf en die zelfs in de weg kunnen zitten. 

Kleinere bedrijven met zo'n honderd werknemers kunnen volgens Rogelberg jaarlijks bijna 2,5 miljoen dollar besparen als ze stoppen met vergaderen. Voor grote bedrijven met minstens vijfduizend werknemers ligt dit bedrag rond de 100 miljoen dollar. Gemiddeld verspillen bedrijven zo'n 25.000 dollar per werknemer per jaar door hen onnodige vergaderingen te laten bijwonen. 

In het onderzoek worden "onnodige" vergaderingen gedefinieerd als vergaderingen waarvan werknemers zeggen dat ze die kunnen overslaan, zolang ze maar wel op de hoogte worden gehouden.

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek zegt te veel vergaderingen in de agenda te hebben en daar "verveeld" en "gefrustreerd" van te worden. 

"Organisaties steken veel geld in hun personeel en dus ook in de vergaderingen die ze bijwonen", schrijft Rogelberg. "Er liggen mogelijkheden om enorme hoeveelheden geld te besparen door hen minder onnodige vergaderingen te laten bijwonen."

"Minder deelnemen aan vergaderingen zorgt niet alleen voor minder belasting van werknemers en meer productiviteit, maar het helpt bedrijven ook de kosten fors terug te dringen", stelt Rogelberg. "De echte productiviteitswinst zit niet in een vierdaagse werkweek, maar in een vergaderloze werkdag."

LEES OOK: Als je op subtiele wijze je manager kunt ‘managen’, helpt dat je carrière: zo pak je dat aan