Welk bedrijf doorbreekt als eerste de magische grens van 4.000 miljard dollar? Apple, Microsoft en Nvidia doen alle drie hun best om die beurswaarde aan te tikken: hun aandelen schieten omhoog dankzij de gedeelde interesse in artificial intelligence (AI).

Apple presenteerde maandag zijn ‘Apple Intelligence’-plan, dat onder meer een samenwerking omvat met ChatGPT-maker OpenAI. Sindsdien is het Apple-aandeel met 12 procent gestegen. Op het moment van schrijven is het bedrijf 3.270 miljard dollar waard.

Microsoft, dat onlangs een strategie presenteerde die draait om AI-computers, is na een koersstijging momenteel 3.280 miljard dollar waard.

De grootste stijger is Nvidia, dat dankzij zijn dominante positie in het verkopen van AI-chips inmiddels 3.080 miljard dollar waard is. De beurswaarde van het bedrijf steeg in minder dan 100 kalenderdagen met maar liefst 1.000 miljard dollar.

'AI-feestje is pas net begonnen op de beurs'

De bekende financieel analist Dan Ives stelt dat de drie techreuzen na hun koerssprongen nu op weg zijn naar een waardering van 4.000 miljard dollar. Die magische grens zullen zij in 2025 doorbreken omdat de wereld steeds meer AI-technologieën gaat gebruiken, verwacht hij.

"De AI-revolutie is gestart met Nvidia en als je het ons vraagt, is het AI-feestje net begonnen. Het voelt alsof het 9 uur 's avonds is en de rest van de wereld nu ook komt feesten tot 4 uur 's nachts", schrijft Ives in een rapport.

Een waardering van 4.000 miljard dollar zou een potentiële waardestijging van 22, 22 en 30 procent zijn voor respectievelijk Apple, Microsoft en Nvidia.

Analist ziet grote kans voor Apple

Ives verwacht met name veel van Apple. Het techbedrijf heeft 1,5 miljard iPhone-gebruikers, waarvan 270 miljoen toestellen de afgelopen vier jaar niet vervangen zijn.

Apple hoopt dat AI-functies meer mensen gaan motiveren om een nieuw model te kopen. Deze zijn namelijk alleen beschikbaar op de iPhone 15 Pro en Pro Max. Dat zijn de laatste en duurste iPhones. Naar verwachting gaat Apple meer AI-functies stoppen in de iPhone 16-serie, die dit najaar moet uitkomen.

Volgens Ives ligt er een enorme kans voor Apple. De analist denkt dat veel consumenten gebruik willen maken van AI-functies en daarom hun oude iPhones gaan upgraden.

Apple kan profiteren van nieuwe AI App Store

Apple doet ook iets anders goed, redeneert Ives. Het techbedrijf geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om AI-gerichte apps te ontwikkelen die gebruikmaken van Apple's AI-tech.

Ontwikkelaars kunnen de komende maanden dus AI-apps creëren en "in feite zo een nieuwe AI App Store maken die de komende jaren kan uitgroeien tot de voornaamste plek waarop consumenten in aanraking komen met generatieve AI", stelt de analist.

Ives ziet die verwachte AI App Store ook als aanjager voor een nieuwe abonnementsbundel van Apple met AI-diensten. Dat kan een nieuw verdienmodel worden voor Apple, zegt de analist. Niet direct om als eerste die waarde van 4.000 miljard dollar te behalen, maar vooral op de langere termijn.

Wie als eerste die magische beursgrens gaat passeren ligt volgens Ives nog helemaal open, want hij geeft Microsoft en Nvidia ook goede kansen. "Microsoft en Nvidia zijn de eerste vruchten van de AI-revolutie."

LEES OOK: Microsoft lanceert computers die op AI draaien - ze zijn te koop vanaf €1.200 en hebben een 'fotografisch geheugen'