Het Nederlandse e-bikemerk Qwic is failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam.

Het was al enkele dagen duidelijk dat de fietsenfabrikant in financiële problemen zat, want vorige week vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.

Tegen het Financieele Dagblad zei medeoprichter en directeur Taco Anema vrijdag dat een navordering van 12 miljoen euro van de douane de problemen had verergerd. Anema zei tegen de zakenkrant de naheffing te willen aanvechten, maar dat dit waarschijnlijk jaren kan duren.

De navordering kwam bovenop de moeilijke omstandigheden op de markt voor e-bikes. “Na jaren van sterke groei in de Europese e-bike-verkopen, zien we sinds de zomer van 2022 een trendbreuk”, stelde Anema vorige week in een mail aan zakenrelaties, waar vaksite NieuwsFiets over bericht.

Door de stagnerende vraag staan de verkoopprijzen onder druk. Hierdoor kunnen de hogere materiaal- en transportkosten niet worden doorberekend aan consumenten, aldus Anema.

Het in 2006 opgerichte Qwic behoort tot de bekendere e-bikemerken van Nederland en verkocht naar eigen zeggen 200.000 fietsen. Volgens marktonderzoeker Multiscope had het Amsterdamse merk drie jaar geleden een marktaandeel van zo'n 3 procent, waarmee het bedrijf binnen de Nederlandse top-10 van populairste merken viel.

Afgelopen voorjaar maakte Qwic nog bekend 50.000 fietsframes in Nederland te laten produceren door het industriële familiebedrijf VDL. Het merk kondigde aan de eerste klant te worden van de productielijn VDL Bike Frame Technologies in Breda, waarin VDL miljoenen euro's had geïnvesteerd.

Nederlandse e-bikemarkt heeft het zwaar

Afgelopen zomer legde het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof al het loodje. Het bedrijf kwam in problemen doordat er grote investeringen nodig waren. De schuldenlast ten tijde van het bankroet bedroeg bijna 144 miljoen euro.

Eind augustus werd duidelijk dat VanMoof wordt overgenomen door e-stepfabrikant Lavoie van het Britse McLaren. Lavoie is van plan verder te groeien door de overname en de activiteiten van VanMoof verder te ontwikkelen, meldde het bedrijf destijds in een verklaring.

Vakbond CNV sprak van een "dramadoorstart". Van de ongeveer 700 werknemers die bij e-bikemaker VanMoof aan de slag waren tijdens het faillissement zouden er 50 tot 60 overblijven.

LEES OOK: VanMoof overgenomen door e-stepmerk Lavoie van Brits bedrijf McLaren