E-bikemaker VanMoof wordt overgenomen door e-stepfabrikant Lavoie van het Britse McLaren. Dat melden de curatoren van VanMoof. Lavoie is van plan verder te groeien door de overname en de activiteiten van VanMoof verder te ontwikkelen, meldt het bedrijf in een verklaring. Lavoie, dat elektrische steps maakt die ingeklapt kunnen worden, meldt wel dat er voor het leeuwendeel van het oorspronkelijke aantal VanMoof-medewerkers geen plek meer zal zijn.

Het bedrijf heeft volgens de curatoren ingestemd met de aankoop van onder meer de bedrijfsinventaris en de voorraad. Hoeveel geld met de deal gemoeid is, is niet bekendgemaakt. “Met zijn volgende generatie e-bikes, slimme technologie, innovatief design en loyale klantenkring passen VanMoof en Lavoie perfect bij elkaar”, vindt topman Eliott Wertheimer van Lavoie. Hij spreekt de ambitie uit om de 190.000 klanten die VanMoof wereldwijd heeft “op de weg te houden terwijl we de VanMoof business stabiliseren en efficiënt laten groeien”.

Lavoie laat via een woordvoerster weten dat de doorstart wel leidt tot een verlies aan banen. Zo werkten er voorheen 700 medewerkers van VanMoof, maar de e-stepmaker denkt met vijftig tot zestig mensen van VanMoof verder te gaan. Al geeft de zegsvrouw aan dat het nog niet zeker is of dat de uiteindelijke aantallen zullen zijn, zo kort na de bekendmaking.

Wat de overname betekent voor de klanten van VanMoof is nog niet bekend. De definitieve afronding van de overname staat gepland voor 4 september. Daarna zal meer bekend worden over wat de deal betekent voor klanten van VanMoof, aldus de curatoren.

VanMoof werd dik een maand geleden failliet verklaard. Het bedrijf kwam in problemen doordat er grote investeringen nodig waren. De schuldenlast ten tijde van het bankroet bedroeg bijna 144 miljoen euro. Een van de curatoren vreesde eerder nog dat veel schuldeisers hun geld niet meer terug zouden zien. Voor consumenten die bijvoorbeeld al een aanbetaling voor een fiets hadden gedaan en dat geld nu kwijt zijn, zou een overname wel uitkomst kunnen bieden, was de verwachting.

CNV: Honderden ontslagen na doorstart

Van de ongeveer 700 werknemers die bij e-bikemaker VanMoof aan de slag waren tijdens het faillissement, moet verreweg het grootste deel vertrekken, meldt CNV. Slechts 50 tot 60 mensen zouden kunnen blijven. "Dit is een dramadoorstart", vindt Chantal van Binsbergen, onderhandelaar bij de vakbond.

Volgens Van Binsbergen wordt vooral de merknaam overgenomen. "De doorstart is voor ons geen reden om nu groot de vlag uit te hangen", zegt de vakbondsvrouw. Een deel van de werknemers heeft in de afgelopen periode al ander werk gevonden. "Voor degenen die wel bij VanMoof kunnen blijven, wil CNV Vakmensen van de nieuwe eigenaars graag op korte termijn weten onder welke voorwaarden zij worden aangenomen en of ze er in ieder geval niet op achteruitgaan."

LEES OOK: VanMoof failliet: 5 vragen over je rechten, als je een aanbetaling hebt gedaan voor een e-bike.