De rechtbank in Amsterdam heeft het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof failliet verklaard.

De eerder door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan nu als curatoren de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken. Ze hopen nog een partij te vinden die de activiteiten van VanMoof wil voortzetten, heeft de onderneming in een verklaring laten weten.

VanMoof zag zich vorige week al genoodzaakt om zijn winkels te sluiten en uitstel van betaling aan te vragen. Bij de vestigingen in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam kwamen klanten voor een dichte deur te staan, terwijl ze in sommige gevallen nog een fiets binnen hadden staan.

Wereldwijd telde het merk in twintig steden eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen overigens wel buiten het faillissement.

VanMoof boekte al jaren verlies

VanMoof bestaat sinds 2009. De broers Taco en Ties Carlier richtten het bedrijf op om "de perfecte stadsfiets" te maken, die opvalt om zijn minimalistische ontwerp. Enkele jaren later stapten ze volledig in elektrische fietsen. Daarbij profileerde het Amsterdamse merk zich als fietsenmaker die het hele ontwerp- en productieproces van de grond af aan opnieuw heeft opgebouwd.

De e-bikes zitten vol eigen onderdelen van VanMoof, wat ook een financiële achilleshiel bleek. Er zijn gigantische investeringen voor nodig. In zijn jaarverslag van 2021 repte VanMoof bovendien over hoger dan verwachte kosten voor reparaties die onder de garantieregeling vallen. Wie op sociale media zoekt op de merknaam, komt al gauw uit bij klachten over lange wachttijden voor reparaties van haperende fietsen.

Door de forse uitgaven bleef VanMoof tientallen miljoenen euro's verlies lijden. Alleen in 2021 eindigde het bedrijf al 77,8 miljoen in de min, op een omzet van 65,6 miljoen euro. De totale schulden overtreffen steevast het totaal aan bezittingen. Vorig jaar was het verlies naar verwachting van dezelfde omvang.

Die gaten wist het bedrijf telkens te vullen met nieuwe investeringen, maar ook miljoenenleningen van leveranciers. Begin dit jaar, toen het voorlopige jaarverslag over 2021 werd gepubliceerd, waarschuwde het bestuur dat het allerminst zeker was dat er genoeg nieuwe kapitaalinjecties zouden komen die het bedrijf overeind zouden houden.

In een interne mail aan het personeel, die door verschillende media wordt geciteerd, schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet, maar wel trots op wat ze in de voorbije jaren hebben bereikt.

Sinds de oprichting van VanMoof zijn er in totaal 190.000 fietsen van het merk verkocht in de wereld.

LEES OOK: VanMoof-onderdelen raken op bij reparateur KwikFit: ‘Telefoon staat roodgloeiend’