• De Algemene Waterschapspartij keerde zich bij de oprichting nog tegen politisering, maar doet inmiddels in 6 provincies ook mee aan de Provinciale Statenverkiezingen.
  • Door de komst van de Omgevingswet wordt provinciaal bestuur ook voor water belangrijker, zegt vice-voorzitter Hans Middendorp tegen Binnenlands Bestuur.
  • Daarnaast speelt ook naamsbekendheid een rol, aldus Middendorp.
  • Lees ook: IT-uitdagingen ondergeschoven kindje voor politieke partijen bij Provinciale Verkiezingen

De landelijk opererende Algemene Waterschapspartij keerde zich bij de oprichting in 2007 nog tegen politisering van waterschappen, maar doet nu niet alleen in 20 van de 21 waterschappen mee aan de verkiezingen, maar staat ook in zes provincies op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat schrijft Binnenlands Bestuur, dat vice-voorzitter Hans Middendorp vroeg naar de beweegredenen.

Middendorp wijst naar de komst van de Omgevingswet. “Als die er door is, zal veel meer samengewerkt worden tussen provincies en waterschappen”. De rol van de provincies wordt zo groter.

De partij heeft ook pragmatische redenen om zich breder te profileren. Door op provinciaal niveau mee te doen krijgt de partij meer naamsbekendheid. “Wij denken dat onze standpunten zo beter gehoord worden. De provincie heeft meer statuur”, zegt Middendorp tegen het platform voor ambtenaren.

LEES HIER het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Waterpartij AWP wil ook in zes provincies invloed krijgen