• Alle provinciën kregen de afgelopen jaren te maken met cyberaanvallen, datalekken en verouderde systemen door een te kort aan aandacht voor de IT.
  • Een onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur wijst uit dat politieke partijen het aanpakken van de IT weinig op het programma zetten.
  • Slechts bij 27 procent van alle partijprogramma’s kwam digitale weerbaarheid in de aandachtspunten naar boven.
  • Lees ook: Goede IT’er moet ‘gewoon €150.000 kunnen verdienen’ bij de overheid, vindt Ton Elias

Elke Nederlandse provincie kampt met problemen rondom de IT-voorzieningen. Sommige waren doelwit van cyberaanvallen en andere kregen te maken met datalekken of verouderde systemen met flinke kostenposten als gevolg.

Maar hoewel IT een enorm belangrijke factor is voor dagelijks bestuur van de provinciën staat het op orde maken van deze voorziening bij maar weinig partijen op het programma voor de aankomende verkiezingen, blijkt uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur.

Het onderzoek van de drie publicaties bestond uit het bestuderen van in totaal 144 partijprogramma’s van 2019 van de 12 grootste partijen van alle provinciën in ons land. Bij slechts 27 procent van de programma’s kwam digitale weerbaarheid van de provincie naar boven. En daarbij was de Partij voor de Dieren een van de meest prominente, want die had het in elke provincie als punt opgenomen, al werd overal exact dezelfde tekst gebruikt.

LEES HIER hele artikel op AG Connect: Provincies kennen grote IT-uitdagingen, bij verkiezingen komen ze amper voor