Het klinkt een beetje van de zotte: de tweede rijkste man ter wereld die 3,2 miljard dollar (2,8 miljard euro) overmaakt naar de rijkste man op aarde.

Toch is dit het geval bij de Amerikaanse miljardair Warren Buffett en collega-miljardair Bill Gates. Eerstgenoemde maakte het bedrag vrij voor de liefdadigheidsstichting van Gates en zijn vrouw Melinda en vier andere stichtingen van familieleden.

Buffett, die zijn vermogen vergaarde met beleggen, betaalde de schenking in 18,6 miljoen aandelen in zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway. De topbelegger, die in 2006 toezegde aanzienlijke sommen aan goede doelen over te maken, schonk sindsdien 27,5 miljard dollar aan alle vijf de stichtingen. Daarvan ging 21,9 miljard naar de Bill & Melinda Gates Foundation.

Buffett, inmiddels 86, is met een geschat vermogen van 76,3 miljard dollar niet veel armer dan Gates.

Dit kun je als leek leren van het ‘orakel van Omaha’:


1. Leef onder je stand

1-live-below-your-means

Warren Buffett is netto 77 miljard dollar waard. Toch woont hij nog altijd in het huis dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar. Vergeleken met zijn inkomen en netto waarde, leeft Buffett bizar zuinig. De rest van zijn vermogen bewaard hij namelijk voor noodgevallen.

Omdat hij zo bescheiden leeft, kan hij meer geld beleggen wat hem uiteindelijk meer geld oplevert. Hierdoor groeit zijn geld niet alleen harder, de kans dat hij failliet gaat is zeer gering.

Onthoud ook deze quote: "I’m not interested in cars and my goal is not to make people envious. Don’t confuse the cost of living with the standard of living."


2. Sla vergaderingen over, net als andere tijdrovende zaken

2-skip-meetings-and-other-unnecessary-time-wasters

In plaats van een jaarlijkse lange, onnodige vergadering stuurt Buffett een brief naar al zijn bedrijven. Daarin viert hij de successen van het afgelopen jaar en stelt hij de doelen voor het komende jaar. Hierdoor heeft hij meer tijd om te werken aan zijn projecten en zijn werknemers hebben meer tijd om hard te werken aan de nieuwe doelen.

Warren Buffetts businesspartner Charlie Munger maakte de grap:  "You look at his schedule sometime and there’s a haircut. Tuesday, haircut day. That’s what created one of the world’s most successful business records in history. He has a lot of time to think."


3. Oefen op je communicatie-skills

3-practice-your-communication-skills

Buffett had een grondige hekel aan spreken voor een publiek toen hij wat jonger was, toch wist hij dat het belangrijk was om succesvol te zijn. Hij nam daarom deel aan een cursus die zijn angst wegnam en hem een tot een betere spreker maakte. Vandaag de dag vertelt hij jonge ondernemers dat de sleutel tot succes goede communicatievaardigheden ontwikkelen is.


4. Doe onderzoek voordat je belegt

4-research-before-you-invest

Doe altijd onderzoek voordat je gaat beleggen. Buffett onderzoekt al zijn bedrijven grondig en zorgt ervoor dat hij ze begrijpt voordat hij investeert. Ziet hij eenmaal dat het bedrijf sterk is, dan investeert hij genereus. Hij houdt ook van bedrijven die makkelijk te runnen zijn. Ondanks alles zijn natuurlijk de bedrijven die 'so simple even a fool can run them' een relatief veilige belegging. Zelfs als gekken ze runnen. Warren Buffett houdt zijn onderzoeksmethoden voor beleggingen totaal niet geheim.

"We selecteren zulke beleggingen op basis van de lange termijn. We wegen dezelfde factoren als dat je zou doen wanneer je het bedrijf zelf zou leiden. Je kijkt naar:

1. De gunstige economische kenmerken op de lange termijn

2. Competent en eerlijk management

3. De aankoopprijs is aantrekkelijk wanneer je kijkt naar de waardemeter van een private eigenaar

4. En: het is een industrie die we kennen en waarbij we het idee hebben dat we de economische eigenschappen op de lange termijn goed kunnen beoordelen."


5. Weersta trends

5-resist-trends

Er zijn altijd wel trendy aandelen die je kunt kopen, denk aan Facebook, Apple of Snapchat. Warren Buffett raadt aan om hier van weg te blijven en te beleggen in aandelen met een goede geschiedenis. Je weet immers nooit wanneer een trend weer verdwijnt en hoe lang jij er aan blijft verdienen.


6. Have fun

6-have-fun

Warren Buffett begrijpt niet waarom mensen banen aannemen die ze bij voorbaat al niet leuk vinden. Hij gelooft heel erg in doen wat je leuk vindt, omdat het leven te kort is. Buffett is gek op zijn baan en beleggen, daarom steekt hij er ook zoveel tijd en moeite in. Ooit vergeleek hij een baan aannemen die je niet leuk vindt met de belofte van een beloning in de toekomst als je seks opspaart voor latere leeftijd. Hij zei ook:

"Not doing what we love in the name of greed is very poor management of our lives."

LEES OOK: Hoe 2 oprichters van een startup zonder product $3 miljoen kregen en een bedrijf van $1,3 miljard bouwden

startups, beleggen