De Amerikaanse inflatie blijft voorlopig hardnekkig hoog, waardoor het voor de Amerikaanse centrale bank lastig wordt om de beleidsrente al op korte termijn te verlagen. Dat is een domper voor beleggers die hopen dat lagere rentes de economische groei kunnen aanjagen.

Woensdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld vorige maand met 3,5 procent zijn gestegen. De inflatie viel daarmee iets hoger uit dan verwacht. In februari bedroeg de inflatie nog 3,2 procent.

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, kwam in maart uit op 3,8 procent. Dat was even hoog als maand eerder.

Op de financiële markten wordt al lange tijd gehoopt dat de inflatie voldoende is afgekoeld en de Amerikaanse centrale bank nog dit voorjaar kan beginnen met het verlagen van de beleidsrente. Die hoop stuwde de graadmeters op Wall Street in de afgelopen weken naar nieuwe recordstanden.

Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq dalen na inflatiecijfers

Aandelenbeurzen in New York reageerden woensdag negatief op de inflatiecijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde na de bekendmaking 1,3 procent lager. De bredere S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq verloren beide 1 procent.

Microsoft verloor 1 procent. Het Chinese gamebedrijf NetEase heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met gameontwikkelaar Blizzard Entertainment. De twee partijen hadden de samenwerking vorig jaar stopgezet na onenigheid over een nieuw contract, waardoor populaire games als World of Warcraft offline werden gehaald in China.

Apple werd 0,9 procent lager gezet. Het techconcern heeft de productie van zijn iPhones in India verdubbeld. Een op de zeven iPhones wordt nu in dat land vervaardigd. Apple voert zijn productie in India snel op om minder afhankelijk te worden van China door de oplopende handelsspanningen tussen Beijing en Washington.

Fed-notulen biedt geen verdere duidelijkheid over renteverlagingen

Beleggers hoopten dat de notulen van de beleidsvergadering die de Federal Reserve in maart hield, en die woensdag openbaar is gemaakt, aanwijzingen over de toekomstige rentestappen van de Fed zou bevatten. Maar meer duidelijkheid wordt niet gegeven.

Uit de notulen blijkt dat de beleidsmakers van de Fed bezorgd zijn over het feit dat de inflatie niet snel genoeg omlaag gaat, maar dat ze wel nog steeds verwachten de rente op een bepaald moment dit jaar te zullen verlagen.

De Fed wil eerst "meer vertrouwen" krijgen dat de inflatie daadwerkelijk op een gestaag pad terug is naar de 2 procent doelstelling van de centrale bank, alvorens er een renteverlaging wordt doorgevoerd, zo blijkt uit de notulen.

Bij de vergadering in maart hield de Fed de rente opnieuw ongewijzigd in een bandbreedte tussen de 5,25 procent en 5,5 procent.

LEES OOK: Shell bekijkt beursnotering in New York: aandeel in Londen ‘ondergewaardeerd’.