De elektrische auto is in opmars als je kijkt naar de verkopen, maar voor het totale wagenpark geldt dat de benzine-auto nog zeer dominant is. Dat meldt registratie-autoriteit RDW maandag in een bericht over de samenstelling van het Nederlandse wagenpark.

In totaal telt Nederland momenteel iets meer dan 11 miljoen personenauto’s en lichte bedrijfswagens tot 3.500 kilo. Daarvan rijden er ruim 7,8 miljoen op benzine, ofwel 71 procent.

Diesel is goed voor bijna 2 miljoen auto’s en lichte bedrijfswagens en heeft een aandeel van 18 procent in het wagenpark. Daarnaast rijden er 343.677 elektrische voertuigen rond.

Het aandeel van elektrische auto's en lichte bedrijfswagens in het totale wagenpark lijkt nog klein, maar is volgens RDW wel bezig aan een opmars. Dit blijkt vooral wanneer je naar de segmentatie van voertuigen per leeftijdscategorie kijkt.

Van alle bedrijfsauto’s jonger dan 5 jaar hebben er 11.203 een elektrische aandrijving, een vervijfvoudiging ten opzichte van oudere bedrijfswagens.

Bij de jonge personenauto’s zijn er 309.333 elektrische auto's op een totaal van 2.579.234 personenauto’s jonger dan 5 jaar. Het aandeel van elektrisch in deze groep is 12 procent.

Bij oudere auto's ziet het plaatje er heel anders uit. Bij personenauto's tussen de 5 jaar en 10 jaar oud is het aandeel van elektrisch 0,8 procent en bij personenauto’s ouder dan 10 jaar nog geen 0,1 procent.

Wat betreft de regionale verschillen springt Flevoland eruit met de elektrische auto. Maar liefst 11,5 procent van de personenauto's in Flevoland is volledig elektrisch aangedreven. Nummer twee op de lijst is Utrecht met 5,9 procent.

LEES OOK: Autoverkoop 2022: KIA stoot Volkswagen van de troon als populairste merk – Peugeot 208 meest verkochte auto