Melania Trump, de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, is naar verluidt in stilte aan het heronderhandelen over haar huwelijkse voorwaarden. Dat meldt meldt de Amerikaanse website Page Six, op basis van twee anonieme bronnen.

Het zou niet voor het eerst zijn dat zij dit doet. Nadat haar echtgenoot begin 2017 het Witte Huis betrad, is Melania eveneens naar de onderhandelingstafel gegaan om gunstiger financiële voorwaarden te bedingen, zo bleek uit de biografie ‘The Art of Her Deal’, van Washington Post-verslaggever Mary Jordan.

Nu Donald Trump opnieuw een serieuze gooi naar het Amerikaanse presidentschap doet en verwikkeld is geraakt in een felle juridische strijd, waarbij zijn complete zakenimperium op het spel staat, zou Melania haar huwelijkscontract opnieuw tegen het licht hebben gehouden.

Het nieuws is nog niet bevestigd. Twee bekende echtscheidingsadvocaten zouden het wel een slimme zet vinden, zo vertellen ze tegen Insider.

Lees ook: Dit gebeurt er als Donald Trump en Melania zouden scheiden – juridisch heeft Trump de boel goed dichtgetimmerd

Geen signaal dat het huwelijk van Donald en Melania Trump in zwaar weer zit

Dat er opnieuw over de voorwaarden wordt onderhandeld, hoeft volgens de juristen niet te betekenen dat het huwelijk van de Trumps in zwaar weer zit.

Het kan zijn dat de aanpassing van het huwelijkscontract te maken heeft met het voorsorteren op financiële problemen in de toekomst. Dat is in het geval van Donald Trump niet ondenkbaar.

Deze week oordeelde een rechter in New York dat Trump en de Trump Organization zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. De waarde van het familiebedrijf zou kunstmatig zijn overschat om banken en verzekeraars te misleiden. Hierdoor konden Trump en zijn bedrijf gunstige leningen, lage premies en belastingvoordeel krijgen.

De rechter wil nu dat de Trump Organization zo snel mogelijk moet worden opgeheven. Ook hangt Trump een boete van 250 miljoen dollar boven het hoofd.

Melania wil zich misschien indekken, zegt voormalige advocaat van Trump's ex-vrouw Marla Maples

"Misschien wil Melania Trump extra bescherming voor zichzelf en haar zoon", zegt Bill Beslow, een bekende scheidingsadvocaat uit New York, die de vorige echtgenoot van Donald Trump, Marla Maples, bijstond bij haar scheiding in 1999.

Beslow kan geen details geven over de huwelijkse voorwaarden van Donald en Melania Trump, maar zegt wel dat het belangrijk is om je in een huwelijk in te dekken als alle financiële zekerheden wegvallen.

Volgens Beslow, die ook sterren al Demi Moore, Nicole Kidman, Al Pacino en Mia Farrow tot zijn clièntele mag rekenen, zou Melania Trump ook slim gebruik kunnen maken van haar machtige positie. "Trump heeft haar steun nodig in de rechtszaken en bij de campagne voor het presidentschap. Melania tegen hem zeggen dat dit wel een prijs heeft. Ook zou ze een onthullend boek kunnen uitbrengen. Wat zou het Trump waard zijn om dat te voorkomen?", vraagt Beslow zich af.

Melania Trump heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden bij de verkiezingscampagne van haar man en in de rechtszaal.

Nu de juridische problemen voor Donald Trump zich opstapelen, nemen ook zijn juridische kosten flink toe, zegt Neama Rahmani, directeur van advocatenkantoor West Coast Trial Lawyers in Los Angeles desgevraagd. "Er is een kans dat als dit allemaal achter de rug is, Trump berooid achterblijft. Misschien probeert Melania zich hiertegen in te dekken."

Een andere mogelijkheid is dat de Trumps hun vermogen uit handen van schuldeisers willen houden

Beslow benadrukt dat het heronderhandelen over huwelijkse voorwaarden geen signaal hoeft te zijn dat het derde huwelijk van Donald Trump op de klippen loopt. "Bij zeer vermogende echtparen gebeurt dit vaak uit liefde, om de ander iets te gunnen."

Maar er kunnen ook dubieuze redenen aan ten grondslag liggen. Rijke echtparen kunnen ook het huwelijkscontract wijzigen om hun vermogen uit handen van schuldeisers te houden. "In dat geval kan de echtgenoot die in financiële problemen zit, bezittingen aan de partner overdragen." Als dit het motief is, zou Donald Trump dus via een juridische constructie kunnen proberen te voorkomen dat zijn bezittingen straks in beslag worden genomen.

Ook Rahmani sluit dit niet uit. "Ongeacht wat er allemaal gaat gebeuren, doet Melania Trump er verstandig aan om opnieuw over haar huwelijkse voorwaarden te onderhandelen. Als het mogelijk is om vermogen uit het huwelijk te halen voordat de schuldeisers Donald Trump te pakken hebben, moet je dat overwegen", zegt hij.

Lees ook: Trump neemt ruime voorsprong op Biden in nieuwe peiling voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024