De tijd waarin je ieder jaar een nieuwe iPhone kocht, ligt al even achter ons.

Smartphonebezitters maken langer gebruik van hun toestellen. Apple-fans wachten momenteel gemiddeld zo’n drie jaar voor ze upgraden naar de nieuwste iPhone. De nieuwe iPhone 15 zou interessant kunnen zijn voor iedereen die een iPhone heeft van 2020 of eerder.

“Voor iedereen met een telefoon die nieuwer is dan de iPhone 12, denk ik niet dat er een echte reden is om te upgraden, tenzij je echt het gevoel hebt dat je de nieuwste iPhone wil hebben”, zegt Ben Woods, van de Britse marktonderzoeker CCS Insights.

Tenzij je een hardcore fan bent van de iPhone, is het waarschijnlijk prima om voor de goedkopere iPhone 14 te gaan als je een nieuw model nodig hebt. Hieronder leggen we uit waarom.

De iPhone 14 zal óók aanvoelen als een flinke upgrade

De iPhone 14 Pro van Apple. Foto: Antonio Villas-Boas/Insider

Als er een nieuwe iPhone op de markt komt, is dat vaak het beste moment om het vorige model te kopen. Het oudere model daalt dan namelijk in waarde.

Nu de iPhone 15 wereldwijd in de schappen ligt, zijn de prijzen van de iPhone 14 met circa 100 euro gedaald op de Nederlandse markt.

Vanuit technisch perspectief zijn er amper verschillen tussen de twee telefoons. Het basismodel van de iPhone 15 heeft een A16 Bionic-chip, een meer geavanceerde versie dan zijn voorganger A15. De meer uitgebreide iPhone 14 Pro- en de Pro Max-modellen waren ook al uitgerust met zo'n A16-chip.

De goedkoopste versies van beide modellen zijn bovendien uitgerust met hetzelfde Super Retina XDR OLED-display. Ook zijn beide telefoons uitgerust met noodsatelliet-SOS en crashdetectie, twee belangrijke functies die bij de iPhone 14 zijn geïntroduceerd - en dus nog niet bij de iPhone 12 aanwezig waren.

En dan het meest belangrijke element voor klanten: de batterijduur. Op dat vlak zijn er tussen de twee telefoons geen verschillen. Apple zegt dat de iPhone 14 en 15 allebei 20 uur werken, als je continu een video afspeelt. Dat is 3 uur langer dan de 17 uur die voor een iPhone 12 staat.

Het grootste verschil tussen de iPhone 14 en 15 zit hem in de dubbele camera's, die van 12 megapixels naar maar liefst 48 miljoen pixels gaan. Nog een grote verandering zit hem in de nieuwe USB-C-oplaadpoort, waarmee Apple voldoet aan eisen van de Europese Unie om zijn eigen Lightning-poort te schrappen.

De iPhone 14 heeft dus om en nabij dezelfde eigenschappen als de iPhone 15. Van de iPhone 12 naar de 14 overstappen zal voor de meeste consumenten daarom al een prima upgrade zijn voor een lagere prijs.

"Ik denk dat het neerkomt op persoonlijke keuze en betaalbaarheid", zegt Woods van CCS Insights. "Uiteindelijk zijn de verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 15 niet enorm. Er zijn voordelen [bij de iPhone 15], maar het is nogal een evolutionair product geworden."

De iPhone 15 ligt inmiddels in de winkel. Foto: Mario Tama/Getty Images

Andere nieuwe functies van de iPhone 15 zijn onder meer het 'dynamic island', een interactieve balk die de inkeping bovenaan het scherm vervangt. Toch, het moet gezegd: deze functie werd voor het eerst geïntroduceerd bij de meer geavanceerde iPhone 14-modellen.

Klanten die meer willen betalen voor een iPhone 15 Pro of Pro Max (vanaf 1.229 euro) krijgen een frame van titanium en een 'action button', een speciale knop die de mute-schakelaar vervangt.

Apple-ceo Tim Cook met de iPhone 15 op het hoofdkantoor van het bedrijf. Foto: Justin Sullivan/Getty Images.

Voor degenen die deze nieuwe features belangrijk vinden, kan het aantrekkelijk zijn om direct te upgraden naar een Pro of Pro Max, aldus Woods.

Voor Apple-fans die nog niet overtuigd zijn van de action button en USB-C, en tevreden zijn met een beperktere upgrade van de camera, kan de iPhone 14 een prima optie zijn.

LEES OOK: Je iPhone gebruiken als pinapparaat: dat kan nu ook in Nederland