De veroordeling van de Amerikaanse handelssancties tegen China door de Wereldhandelsorganisatie, maakt president Donald Trump niet bang

Trump trekt zich simpelweg niets aan van internationale afspraken en regels.

Vroeg of laat kan dit wel eens grote gevolgen krijgen voor de Amerikaanse dollar, signaleert valuta-expert Joost Derks van IbanFirst.

ANALYE – De recente veroordeling van de Amerikaanse handelssancties tegen China door de Wereldhandelsorganisatie, maakt president Donald Trump niet bang. Hij trekt zich simpelweg niets aan van internationale afspraken en regels. Vroeg of laat kan dat wel eens grote gevolgen krijgen voor de Amerikaanse dollar.

Als je je op het schoolplein niet aan de regels houdt en andere kinderen lastig valt, is er bijna altijd wel een meester of juf die ingrijpt. Maar wie doet dat als wereldleiders zich op het wereldtoneel als kleine kinderen gedragen? De gebeurtenissen van de afgelopen weken stemmen niet echt vrolijk.

De Britse premier Boris Johnson brak bijvoorbeeld doelbewust een internationale afspraak met de Europese Unie, om voor het Verenigd Koninkrijk het binnenlandse handelsverkeer met Noord-Ierland ook na Brexit veilig te stellen. De Britse premier loodste deze week de zogeheten Interne Markt Wet door het Lagerhuis.

En afgelopen maand werd Trump niet warm of koud van een veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Op het eerste gezicht heeft die uitspraak nauwelijks gevolgen. De organisatie mist de mogelijkheid om straffen op te leggen. Bovendien kunnen de Verenigde Staten beroep aantekenen en het proces heel lang rekken.

Lees ook op Business Insider

Dollar op korte termijn veilige haven, maar protectionisme schaadt de VS op langere termijn

Op de korte termijn zijn er weinig middelen om wereldleiders tot de orde te roepen. Op de lange termijn laten de gevolgen van heel eigenzinnig beleid zich echter voelen op valutamarkten.

In het geval van Trump kan dat overigens even duren. Als het handelsconflict met China door de WHO-uitspraak weer oplaait, kan dat zelfs een impuls vormen voor de dollar. Veel partijen kiezen voor de veiligheid van de Amerikaanse munt zodra de spanning op financiële markten oploopt.

Over een periode van meerdere jaren, ziet dat beeld er echter anders uit. Het protectionisme van Trump is bepaald niet goed voor de internationale handel, die voor het overgrote deel wordt afgerekend in dollars.

Als de Verenigde Staten vasthouden aan de eigenzinnige koers, komt de drempel voor andere landen om over te schakelen naar alternatieve valuta’s steeds lager te liggen.

Euro kan profiteren van dalende populariteit van de dollar

China probeert al jarenlang de renminbi naar voren te schuiven als alternatief voor de dollar. Maar voorlopig is de Chinese strategie nauwelijks succesvol.

Toegegeven: de munt kreeg in 2016 een plaats bij de speciale trekkingsrechten van het IMF, maar dat was vooral een symbolische zet. Een initiatief om termijncontracten voor olie in renminbi te verhandelen, draaide twee jaar terug uit op een teleurstelling.

De renminbi is betrokken bij minder dan 10 procent van alle internationale handelstransacties, tegenover bijna 90 procent voor de dollar.

Als er één munt is die kan profiteren van een dalende populariteit van de dollar, is dat wel de euro. Het aandeel in de wereldhandel is meer dan drie keer zo groot als dat van de renminbi.

De wijze waarop Europese landen erin slagen om onderlinge tegenstellingen opzij te zetten in de strijd tegen Covid-19 en in de Brexit-onderhandelingen, wijst er bovendien op dat Europa minder verdeeld is dan je zou denken.

Wie weet blijkt over een aantal jaar dat de recente eurorally van ruim 10 procent ten opzichte van de dollar slechts het begin was van een veel grotere beweging.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.