Premier Boris Johnson heeft een omstreden Brexit-wet die het scheidingsakkoord met de EU onderuit haalt, door het Lagerhuis geloodst.

Als de wet ook door het Hogerhuis komt, neemt de kans op een harde Brexit sterk toe.

Intussen blijkt uit peilingen dat steeds meer Britten spijt hebben van de Brexit.

Een omstreden Britse wet die bepaalde Brexit-afspraken met de Europese Unie schendt, heeft een eerste meerderheid in het Britse parlement.

Ondanks waarschuwingen uit Brussel ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord. Nu moet het voorstel van premier Boris Johnson naar het Hogerhuis.

De premier had de afgelopen tijd toezeggingen gedaan aan kritische Conservatieve partijgenoten om ze over de streep te trekken. Zo vindt een deel van de rebellen dat de regering in Londen geen internationaal recht mag schenden.

Johnson schuift met zijn wet ​​belangrijke bepalingen in het geldende akkoord over het Britse vertrek uit de EU terzijde. Brussel spreekt er schande van, maar de Britse premier vindt zijn wet nodig om een scheuring van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland te voorkomen.

Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het VK. Omdat het gebied aan EU-lidstaat Ierland grenst, was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel gelden.

Als de wet van Johnson ongeschonden door het Hogerhuis komt, neemt de kans op een harde Brexit aanzienlijk toe. De EU heeft aangegeven dat er geen handelsakkoord kan worden gesloten, als de Britse regering kan besluiten om eenzijdig afspraken uit het scheidingsakkoord met de EU te schenden.

Een harde Brexit betekent in dit geval dat er wederzijds importtarieven komen én dat er een harde grens komt tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft aangegeven dat het VK een handelsdeal met de Verenigde Staten kan vergeten, als Johnson een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland forceert. Dit geldt uiteraard alleen als Biden president wordt.

Meer Britten met Brexit-spijt

Intussen lijken steeds meer Britten het achteraf gezien toch niet zo’n goed idee te vinden dat het VK zich heeft losgemaakt van de Europese Unie. Uit een nieuwe peiling blijkt dat het percentage van de ondervraagden dat achter de keuze voor de Brexit staat zich op het laagste niveau bevindt sinds 2016.

Een peiling van YouGov onder 1,623 Britse volwassenen van afgelopen week geeft aan dat 50 procent van de ondervraagden de beslissing om de EU te verlaten ‘verkeerd’ noemt, het hoogste percentage sinds deze vraag periodiek wordt gesteld.

Hier staan tegenover dat 39 procent van de ondervraagden nog steeds achter de Brexit staat. 

Als je twijfelaars weglaat, dan ligt de verhouding tussen tegen en voor de Brexit op 56 procent tegen 44 procent.

Gevraagd naar de manier waarop de Britse regering omgaat met de afhandeling van de Brexit, is slechts 28 procent van de ondervraagden positief, tegenover een percentage van 61 procent van Britten met een negatief oordeel.

LEES OOK: De valutamarkt begint zenuwachtig te worden over het risico van een no deal-Brexit