De positie van de Chinese renminbi strookt niet met de grote economische ambities van China.

Doordat de export van China nog altijd een relatief zwaar stempel drukt op de economie, kan China het zich niet permitteren om de koppeling met de dollar los te laten.

De Chinese munt is voorlopig veroordeeld tot een bijrol in de valutawereld, aldus valuta-expert Joost Derks.

ANALYSE – Zelfs een handelsoorlog met de Verenigde Staten en de coronacrisis kunnen niet verhinderen dat de invloed van China in allerlei opzichten flink toeneemt.

Tien jaar geleden haalde het land Japan al in als tweede economie ter wereld. Volgens sommige zakenbanken wordt China binnen afzienbare tijd zelfs nummer een, al hangt het er wel vanaf hoe je dat berekent.

Op politiek en technologisch gebied loopt het land steeds meer voorop, zoals bij de ontwikkeling van elektrische auto’s.

De valutawereld is echter een opvallende uitzondering. De renminbi speelt daar nauwelijks een rol van betekenis. Het aandeel van de munt in de wereldwijde valutahandel bedraagt slechts 4,3 procent volgens onderzoek van de BIS en het IMF.

Lees ook op Business Insider

Eigenlijk is dat beeld nog te positief, want er is sprake van dubbeltelling omdat er bij elke transactie twee valuta’s betrokken zijn. Het handelsaandeel van de dollar komt bij deze telling op 88,3 procent en voor de euro is dat 32,3 procent.

Renminbi zit vast aan de dollar

Enkele jaren geleden zag het er nog naar uit dat de renminbi wel degelijk een rol van betekenis ging spelen op het wereldtoneel. In 2016 werd de munt nog opgenomen in de speciale trekkingsrechten van het IMF. Dat is vooral een symbolische zet, aangezien het belang van dit valutamandje flink is verwaterd toen het systeem van vaste wisselkoersen werd losgelaten.

Wat nog wel vastzit, is de renminbi zelf. De Chinese overheid laat de munt slechts in een smalle bandbreedte rond de Amerikaanse dollar bewegen.

President Xi Jinping zou niets liever willen dan de link met de dollar doorknippen. Maar dat zou betekenen dat de renminbi een speelbal wordt van internationale handelsstromen, speculanten en andere krachten.

Daar zit Xi niet op te wachten. China is namelijk hard op weg om aandelen- en obligatiemarkten steeds meer open te stellen voor buitenlands kapitaal. Een sterk schommelende valuta, kan grote buitenlandse beleggers afschrikken. Bovendien zijn de Verenigde Staten veruit de belangrijkste handelspartner.

Belang export dwingt China om renminbi stabiel te houden

Hoewel het land omschakelt van een exporteconomie naar een model dat draait op interne consumptie, is het nog wel zo fijn als Chinese exporteurs en buitenlandse importeurs kunnen rekenen op een vrij stabiele valuta.

China smacht naar een onafhankelijke en sterke munt, maar om de economische stabiliteit van China te waarborgen is de renminbi voorlopig veroordeeld tot een rol in de schaduw.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.