In 2024 komen er flink wat topbanen vrij in Brussel. In juni worden er verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement en dan volgt ook een wissel van de Europese Commissie. Daarnaast komt een andere belangrijke baan vrij: voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. Dat is de facto de machtigste club binnen de Europese Unie, omdat de grootse besluiten doorgaans door de regeringsleiders van de EU-landen worden genomen.

De Belg Charles Michiel is momenteel voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, maar hij liet afgelopen weekend weten dat hij van plan is de post vroegtijdig te verlaten om een zetel te bemachtigen in het Europees Parlement. Wanneer hij bij de Europese verkiezingen in juni een zetel wint, zal Michel naar verwachting half juli aftreden als voorzitter van de raad. Officieel loopt de termijn van Michel nog tot november.

Hiermee is meteen ook de speculatie opgelaaid over mogelijke opvolgers voor de post die Michel nu bekleedt. Opvallend genoeg wordt daarbij ook de naam van oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB) en voormalig premier van Italië Mario Draghi genoemd.

Mario Draghi treedt weer even in de schijnwerpers

Woensdag spreekt Draghi in Milaan met topbestuurders uit het bedrijfsleven. Volgens internationale media voedt het optreden de speculatie dat Draghi later dit jaar weleens voorzitter zou willen worden van de Europese Raad.

De 76-jarige Draghi was jarenlang de hoogste man bij de ECB en was tot oktober 2022 ruim anderhalf jaar regeringsleider van Italië. De laatste tijd was het stil rond hem. Maar nu is hij terug, op verzoek van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zij heeft hem gevraagd een strategie te bedenken om de Europese concurrentiekracht te vergroten. In het kader daarvan spreekt hij woensdag met een delegatie van onder meer Vodafone en Siemens. Later deze week praat hij ook nog met Von der Leyen en andere leden van de Europese Commissie.

De plotselinge terugkeer in de schijnwerpers van Draghi, die in 2012 beloofde "alles te zullen doen wat nodig is" om de euro te redden, heeft volgens financieel persbureau Bloomberg geleid tot geruchten dat hij dit jaar interesse zou kunnen hebben in het voorzitterschap van de Europese Raad.

Ook de Financial Times wijdde deze week al een artikel aan Draghi als mogelijke kandidaat. "Het is onwaarschijnlijk dat hij nee zal zeggen als het serieus wordt gevraagd, maar hij zal zich hier ook niet voor inzetten", speculeerde Nathalie Tocci, directeur van een in Rome gevestigde denktank, in de zakenkrant.

Volgens de Financial Times worden in de wandelgangen al meer namen genoemd voor de Brusselse topplek, bijvoorbeeld die van de huidige Spaanse premier Pedro Sánchez en de Deense premier Mette Frederiksen. Anders dan Draghi zijn zij aangesloten bij grote politieke partijen, iets wat doorgaans een belangrijke factor is bij Europese benoemingen.

LEES OOK: EU werkt aan steunpakket van €20 miljard voor Oekraïne, ook als Hongarije blijft dwarsliggen