• Volvo’s performancemerk Polestar werkt aan een klimaatneutrale elektrische auto, de Polestar 0.
  • Het bedrijf zegt niet te mikken op compensatie van CO2-emissies bij de productie, maar deze te willen elimineren.
  • Hoofd duurzaamheid Fredrika Klarén van Polestar sprak met Insider over het project.

Polestar, fabrikant van elektrische auto’s en onderdeel van het Zweedse Volvo, is naar eigen zeggen bezig een auto te ontwerpen die van A tot Z klimaatneutraal is. Dus ook in het productieproces.

“De eerste klimaatneutrale auto”, schrijft Polestar in een persbericht.

De Polestar 0, zoals het eerste exemplaar gaat heten, moet in 2030 van de band rollen. 

Waar de uitstoot van CO2 in het productieproces gewoonlijk gecompenseerd wordt door het planten van bomen, daar is Polestar voornemens het productieproces zó in te richten dat er helemaal geen uitstoot meer is. 

“We zijn elektrisch, dus we hoeven ons in eerste instantie niet druk te maken over fossiele uitstoot van de auto’s zelf. Het betekent echter niet dat we er dan al zijn”, aldus hoofd duurzaamheid Fredrika Klarén van Polestar. 

Tegen Insider zegt Klarén alle uitstoot te willen elimineren, dus ook die in het productieproces. Dit zou betekenen dat de onderneming hernieuwbare energie en klimaatneutrale en gerecyclede materialen gaat gebruikten, aldus Klarén.

“Nu verlaat de Polestar 2 de fabriek met een CO2-voetafdruk”, zei CEO Thomas Ingenlath van Polestar in het persbericht. “In 2030 willen we een auto presenteren die dat niet doet”

Lees ook op Business Insider

Klarén geeft als toelichting dat Polestar zijn auto’s zo energiezuinig mogelijk wil bouwen, en dat het daarin rekent op de steun van haar ketenpartners. “We zijn volledig van hen afhankelijk.”

Prijs, aantallen en doelmarkten van de Polestar 0 zijn overigens nog niet bepaald, liet ze weten. 

Polestar wil consumenten klimaatbewust maken

Volgens Klarén zijn zaken zoals het opschalen van de productie en het creëren van een vraag naar klimaatneutrale producten de grootste uitdagingen waar het bedrijf zich voor geplaatst ziet.

Consumenten “stemmen uiteindelijk met de portemonnee”, zei ze, maar voegde daaraan toe dat mensen zich sinds de pandemie bewuster zijn geworden van hun consumptiegedrag. 

Klarén zegt dat Polestar bewustzijn wil creëren van de impact die auto’s hebben op het klimaat door duurzaamheidsverklaringen af te geven voor elke toekomstige auto die de onderneming bouwt.

Met daarop dus de CO2-voetafdruk en waar de gebruikte materialen ingekocht zijn. Te beginnen met de Polestar 2, die volgens Klarén goed is voor een voetafdruk van 26 ton CO2. 

De Polestar 0 zal goed zijn voor welgeteld 0 ton. 

2021 Polestar 2
Polestar 2. Foto: Guillaume Fournier Photographe

Dergelijke verklaringen worden al afgegeven in de voedsel- en kledingindustrie, maar volgens Polestar is dit uniek in de auto-industrie. Volgens het bedrijf zou het initiatief een “uniek transparantie-precedent” voor de industrie scheppen.  

Volgens Klarén claimen veel bedrijven klimaatneutraal te zijn terwijl ze in werkelijkheid koolstofdioxide compenseren, bijvoorbeeld door bomen te planten. Ze noemt dat een “zorgelijke ontwikkeling” die op de lange termijn niet duurzaam is. 

Nu al integreert Polestar klimaatdoelstellingen in het beloningssysteem van haar werknemers. Klarén zei tegen Insider dat het bedrijf zelf in 2040 volledig klimaatneutraal wil zijn. De auto’s van Polestar worden gemaakt in het Chinese Chengdu in een fabriek die alleen op groene energie draait.

Lees meer over elektrische auto’s: