• Volkswagen onderzoekt of het een vliegende auto in China kan produceren.
  • Volkswagen is een van de vele bedrijven die een vliegend voertuig wil bouwen, waaronder Toyota, Google en het Nederlandse PAL-V.
  • Ondanks dat een vliegende auto niet goedkoop is, lijkt het erop dat ze al binnen een paar jaar op de weg te vinden zullen zijn.

Volkswagen onderzoekt de mogelijkheid om in China een vliegende auto te ontwikkelen.

“Naast autonoom rijden zou ook verticale mobiliteit een belangrijke toekomststap kunnen zijn”, schrijft het Duitse automerk in de verklaring. “We onderzoeken op dit moment potentiële concepten en partners waarmee we mogelijk in de toekomst dit idee kunnen realiseren.”

Het is niet gek dat het Duitse bedrijf specifiek naar China kijkt als de locatie voor de ontwikkeling van een vliegend voertuig. China is niet alleen de grootste automarkt ter wereld, maar ook de grootste afzetmarkt voor Volkswagen.

“China is cruciaal voor Volkswagen AG”, schreef de voorzitter van de Raad van Bestuur van Volkswagen dinsdag op LinkedIn. “We moeten China’s ambitie en z’n grote innovatieve kracht in het voordeel van Volkswagen gaan gebruiken.”

De vliegende auto wordt geen massaproduct

Hoewel andere bedrijven ver gevorderd zijn met de ontwikkeling van een vliegende auto, is het produceren van deze nieuwe voertuigen niet gemakkelijk. Niet alleen is het lastig om toegang tot de openbare wegen te krijgen, ook loopt een aantal van de makers tegen problemen aan met accuvermogen en hogere kosten voor de materialen.

De benodigde opwaartse voortstuwing vereist aanzienlijk meer kracht dan een normale auto die alleen rechtdoor gaat. De makers van vliegende auto's zijn daarom, net als die van elektrische voertuigen, op zoek naar krachtigere accu's die lange afstanden kunnen afleggen.

Daarnaast kunnen vliegende auto's niet van dezelfde materialen gemaakt worden als gewone auto's, maar moet er met vliegtuigmateriaal worden gewerkt. Dat is een stuk prijziger. De eerste vliegende auto's die straks op de markt verschijnen zijn waarschijnlijk alleen betaalbaar voor een selecte groep consumenten.

In slechts een paar jaar rijden er vliegende auto's op de weg

De vliegende auto van het Nederlandse PAL-V kreeg afgelopen jaar toestemming om de openbare weg op te gaan en verwacht in 2022 ook een luchtcertificaat te hebben. Dat zou betekenen dat het nog slechts een kwestie van jaren is voor we in een vliegende auto zitten. 

Wereldwijd zijn meer dan 100 verschillende vliegende auto's in ontwikkeling, waaronder die van bedrijven als Toyota, Airbus en Boeing. Ook Hyundai en Uber werken aan een vliegend voertuig, die moet dienen als elektrische luchttaxidienst.

In januari kondigde luchttaxi-startup Lilium plannen aan om meer dan 10 landingsplaatsen te bouwen voor hun vliegende taxi, "vertiports" genaamd. Lilium is van plan om de luchttaxi's commercieel operationeel te hebben tegen 2025.

LEES OOK: De man die voor Google-oprichter Larry Page een vliegende auto bouwde, stort zich nu op robotkeukens