Volkswagen maakt voor het eerst grote impact met een elektrisch model op de Nederlandse markt.

De elektrische ID.3 was de best verkochte auto in de maand oktober.

Opvallend genoeg beleefde rivaal Tesla in oktober juist een bijzonder zwakke maand.

De elektrische Volkswagen ID.3 was in oktober het type auto dat het vaakst op kenteken is gezet, meldden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Die auto had vorige maand een twaalfde deel van de hele markt.

Volkswagen profiteerde van de goede verkoop van het model dat die maand in grote aantallen beschikbaar kwam. De Duitse autobouwer had net geen 16 procent van de hele markt in handen. De ID.3 was daarbij in z’n eentje goed voor ruim de helft van alle verkochte Volkswagens.

Lees ook: De elektrische ID.3 van Volkswagen rijdt lekker, maar bevat nog flink wat schoonheidsfoutjes, volgens Duitse test.

De top vijf van best verkochte auto’s in oktober ziet er als volgt uit:

  • Volkswagen ID.3: 2.789 stuks
  • Kia Niro: 1.198 stuks
  • Toyota Yaris: 973 stuks
  • Opel Corsa: 811 stuks
  • Hyundai Kona: 750 stuks

Uit de cijfers van Bovag blijkt verder dat de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's Tesla in oktober slechts 46 auto's op kenteken zette in Nederland. Daarvan betrof het 37 keer de Model 3, een belangrijke concurrente van de ID.3.

De verkoop van Tesla's kan op maandbasis sterk verschillen, afhankelijk van de verscheping van nieuwe modellen vanuit fabrieken in de VS.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft Tesla 4.659 modellen verkocht in Nederland. Ook dat is fors minder dan het vergelijkbare cijfer van 14.315 een jaar eerder.

Verkoop nieuwe auto's lager, occasions populair

Door de coronacrisis worden dit jaar fors minder nieuwe auto's verkocht. De totale autoverkopen lagen met 31.988 geregistreerde auto's in oktober nog 5,3 procent onder die van een jaar eerder. Voor heel dit jaar tot nu toe gaat het om 23,1 procent minder.

De brancheorganisaties rekenen erop dat dit jaar in totaal 350.000 auto's zullen worden verkocht. Vorig jaar waren dat er nog bijna 100.000 meer.

Bij de occasions lagen de verkopen juist 6 procent hoger dan een jaar eerder, op 116.343 stuks. Het is al de vijfde maand op rij waarin de verkopen van gebruikte auto's die van vorig jaar overtreffen. Die plus was er overigens alleen bij de dealer.

De verkopen tussen particulieren onderling daalden juist. Over heel 2020 tot nu toe staat de teller op een kleine 1,1 miljoen verkochte tweedehands auto's, wat 1,9 procent meer is dan vorig jaar rond deze tijd.

Ook bij de occasions worden elektrische auto's steeds populairder. Daarvan werden er bijna 11.000 verkocht, goed voor een marktaandeel van 1 procent. Tweedehands auto's met een lpg-tank verruilden minder vaak van eigenaar. Dieselauto's worden ook steeds minder populair.

LEES OOK: Deze elektrische conceptauto van Hyundai heeft een designprijs gewonnen: hij heeft geen stuur, maar joysticks – kijk zelf