Iedereen wil gelukkig zijn.

Om die reden is er de afgelopen jaren meer en meer aandacht gekomen voor de wetenschap achter geluk. Over de hele wereld kijken onderzoekers naar geluk en positieve psychologie: hoe komt het toch dat sommige individuen en samenlevingen zo succesvol zijn?

Op dit moment weten we best veel over hoe bepaald gedrag, houding en keuzes geluk beïnvloeden.

Onderzoekers denken dat we geluk voor grofweg 40 procent in eigen hand hebben: de rest wordt bepaald door je genen en externe factoren. We kunnen dus voor een groot deel bepalen hoe we ons voelen.

Hieronder negen zaken die goed zijn voor je gevoel van geluk, volgens de wetenschap.


1. Relaties zijn essentieel. Niet alleen met een partner. Voor één onderzoek werden honderden mannen meer dan 70 jaar in de gaten gehouden. Degene die het gelukkigste (en gezondste) waren, waren de mannen die een sterke band hadden met mensen die ze vertrouwden.

1-relationships-are-essential-a-major-study-followed-hundreds-of-men

Bron: The Harvard Study of Adult Development


2. Tijd gaat boven geld. Verschillende onderzoeken tonen aan dat gelukkige mensen liever meer tijd in hun leven hebben, dan meer geld. Alleen al deze mindset lijkt ze gelukkiger te maken.

2-time-beats-money-a-number-of-studies-have-shown-that-happier-people

Bron: Business Insider


3. Toch helpt het om genoeg geld op de bank te hebben. Het welbevinden van mensen stijgt gelijkmatig met het inkomen tot een jaarsalaris van 65.000 euro, aldus onderzoek. Het cijfer kan wel iets variëren, afhankelijk van hoeveel je kwijt bent aan levensonderhoud.

3-but-it-helps-to-have-enough-money-to-pay-the-bills

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences


4. Dankbaarheid. Mensen die het rustiger aan doen en reflecteren op de goede dingen in hun leven zijn volgens onderzoek meer tevreden.

4-its-worth-stopping-to-smell-the-roses

Bron: Journal of Personality and Social Psychology


5. Een goede daad verrichten is een boost voor je humeur. Breng je vrienden naar het vliegveld of doe een dagje vrijwilligerswerk. Onderzoek laat zien dat mensen die dit soort dingen doen over het algemeen gelukkiger zijn.

5-acts-of-kindness-boost-the-mood-give-your-friends

Bron: Review of General Psychology


6. Sporten draait om meer dan het verbranden van calorieën. Onderzoek laat zien dat meer fysieke activiteiten doen zorgt voor meer geluk. Daarbij heeft sport ook de neiging om symptomen van mentale ziekten op te ruimen.

6-breaking-a-sweat-is-about-more-than-burning-calories

Bron: American Psychological AssociationBMC Public Health


7. Leuke ervaringen zijn waardevoller dan materiële zaken. Mensen zijn doorgaans gelukkiger wanneer ze hun geld uitgeven aan ervaringen in plaats van spullen. Onderzoekers kwamen erachter dat spullen die ervoor zorgen dat je bepaalde ervaringen kunt doen - zoals wandelschoenen of een nieuw boek -, vaak ook zorgen voor een toename van het geluk.

7-fun-is-more-valuable-than-material-items

Bron: Psychological ScienceJournal of Consumer Psychology


8. Het helpt om in het moment te blijven. Verschillende onderzoeken kwamen erachter dan mensen die aan mindfulness meditatie doen een groter welzijn voelen.

8-it-helps-to-stay-in-the-present-in-the-moment

Bron: Journal of Clinical PsychologyJournal of Personality and Social Psychology


9. Het is goed om meer tijd met vrienden door te brengen. Interacties met vrienden zorgen ervoor dat mensen zich gelukkiger voelen. Je beste vrienden - vooral als zij ook gelukkig zijn - kunnen een nog groter effect hebben op je eigen geluk.

9-time-with-friends-is-time-well-spent-interactions-with-casual-friends

Bron: Social Psychology Bulletin


LEES OOK: De 26 minst bezochte landen ter wereld die op de bucketlist van iedere wereldreiziger zouden moeten staan