Volareo is niet zomaar een speaker om je muziek mee af te spelen. Deze met stem bestuurbare speaker maakt gebruik van blockchain.

Met behulp van de technologie achter de bitcoin en een speciale cryptomunt hoopt het Rotterdamse bedrijf de muziekwereld wat eerlijker voor artiesten te maken.

Door bijvoorbeeld in je handen te klappen of te roepen naar de speaker kun je een fooi geven aan de artiest van het liedje waar je naar luistert, zonder dat er een tussenliggende partij als een platenlabel nodig is.

Wat is blockchain ook alweer? Blockchain is een openbare, decentrale database waarin elke transactie die ooit op het netwerk is gedaan staat geregistreerd. Het bijzondere van de technologie is dat de database niet door één partij wordt beheerd, maar door alle computers die op het netwerk zijn aangesloten. Meer informatie over blockchain lees je hier.

Verbinding artiest en luisteraar

Het geven van een fooi gebeurt met behulp van een speciale cryptomunt waar Volareo mee samenwerkt, genaamd Musicoin. Tom van Doorn is community manager bij Volareo en legt uit hoe het werkt: “Door in je handen te klappen bij een liedje die je goed vindt, doneer je Musicoins aan de desbetreffende artiest. Artiesten krijgen daardoor sneller en meer betaald.”

Volareo werkt met spraakcommando's en lijkt op een slimme speaker zoals de Amazon Echo. De focus ligt bij Volareo echt op de verbinding tussen artiest en luisteraar.

"De bedoeling is om met je stem een artiest aan te vragen in plaats van een genre of een afspeellijst. Hoe meer je van een artiest gaat houden, hoe meer je om die artiest gaat geven", aldus Van Doorn. "En hoe meer je om je artiest gaat geven, hoe leuker het wordt voor beide partijen. Want de artiest gaat ook meer om zijn fans geven en kan leuke acties houden zoals speciale podcasts, een Q&A of zelfs exclusieve ticketverkoop voor concerten."

Anderhalf miljoen streams per maand

De koers van Musicoin schommelt nogal. Op het moment van schrijven, 20 april 2018, staat de koers op 0,018403 dollar volgens CoinMarketCap.

musicoin koers prijs

“Mocht de koers op een laag punt zitten, dan kan de gebruiker beslissen om meer coins te geven zodat er niet minder fooi wordt gegeven bij een koersdaling. De keuze ligt volledig in de handen van de luisteraar”, aldus Van Doorn.

Naast fooi ontvangt de muzikant ook nog een vast bedrag per stream. Maar niet van de luisteraar. Het streamen is immers gratis.

Het gaat Van Doorn en het team van Volareo erom dat mensen zich gaan realiseren hoe moeilijk sommige artiesten het hebben op dit moment. “Een band heeft gemiddeld anderhalf miljoen streams per maand nodig op bijvoorbeeld Spotify om een minimumloon te verdienen. Per stream ontvangen ze daar nog niet eens 1 eurocent. Dan kunnen wij dus echt wat betekenen om de artiesten een betere kans te geven.”

Volareo ziet op dit moment veel belangstelling van kleinere artiesten die meestal moeite hebben het hoofd boven water te houden. Maar daar gaat op den duur verandering in komen. Volgens Van Doorn is het slechts een kwestie van tijd voordat grote artiesten als Drake en Rihanna de stap maken naar het Volareo-platform.

Voor de luisteraar zijn er ook genoeg opties. “Als er muziek niet op de blockchain staat proberen wij op een andere manier alsnog aan die muziek te komen via platformen zoals Youtube, Deezer of Spotify. We proberen in ieder geval eerst vanuit de blockchain zelf muziek af te spelen omdat dat het eerlijkste voor artiesten is.”

Blockchain in je huiskamer

Er bestaan al meerdere dergelijke platformen die opkomen voor de rechten van artiesten met behulp van blockchaintechnologie. Sommige initiatieven lijken veel op het concept van Volareo. Opus , Resonate en Bittunes, het zijn allemaal platformen die een beter verdienmodel voor artiesten proberen te bewerkstelligen.

Van Doorn wijst op een groot verschil tussen de bedrijven en Volareo. “Het grootste verschil is dat wij de software daadwerkelijk integreren in een fysiek product. Wij maken speakers die ervoor zorgen dat blockchaintechnologie niet een ver-van-je-bedshow is, maar echt in jouw huiskamer komt.”

Over de prijs van de Volareo-speaker is nog niet veel bekend. Waarschijnlijk valt de speaker in de prijsklasse 80 tot 120 dollar. Van Doorn: "We zitten nog vroeg in de ontwikkeling. Aankomende zomer hopen wij een pre-launch te doen met een aantal ambassadeurs om zo te werken naar een volledige lancering.”

De bedenker en oprichter van de Volareo-speaker is Nick Yap. Hij werkte al eerder aan Travis, een vertaalapparaatje waarmee je vloeiend 80 talen spreekt.

LEES OOK: Het Amsterdamse Harver wil de sollicitatiebrief overbodig maken met big data