• Het verzamelen en verhandelen van digitale voetbalplaatjes is in een jaar tijd razend populair geworden.
  • Twee nieuwe handelsplatformen bieden fans de mogelijkheid NFT’s van spelers en voetbalmomenten in hun bezit te krijgen.
  • Deze digitale voetbalplaatjes gaan voor recordbedragen van wel 300.000 dollar over de toonbank.

Stond je vroeger te juichen als je de sticker van je lievelingsvoetballer in je Panini-album kon plakken, nu zou je zomaar eens de eigenaar kunnen worden van de mooiste goals van jouw favoriete team of spelers.

Twee nieuwe platformen, eentje van het Franse Sorare en de andere van Dapper Labs, het bedrijf achter het Amerikaanse NBA Top Shot, bieden voetbalfans namelijk de kans NFT’s van spelers en iconische voetbalmomenten in hun bezit te krijgen.

NFT’s of non-fungible tokens zijn unieke digitale objecten gebaseerd op blockchaintechnologie. Dit zorgt ervoor dat ze niet kunnen worden gekopieerd of nagemaakt. Daarom zijn het een soort digitale verzamelobjecten. NFT’s worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Frans voetbalplaatjes-platform is ruim $4,3 miljard waard

Het Franse Sorare is een op Ethereum gebaseerd platform, waarop gebruikers niet alleen digitale voetbalplaatjes van de spelers van meer dan 175 clubs, waaronder FC Barcelona, Juventus en Paris Saint-Germain kunnen verzamelen, maar ook met ‘hun spelers’ kunnen deelnemen aan een fantasy-voetbalspel.

Sorare heeft in een jaar meer dan 600.000 gebruikers geregistreerd en al 150 miljoen dollar aan handelsvolume gezien op het platform. In maart werd er op Sorare zelfs een digitaal voetbalplaatje verkocht voor bijna 290.000 dollar aan ether.

Dinsdag kondigde het Franse bedrijf een tweede financieringsronde aan van 680 miljoen dollar. Die waardeert Sorare op 4,3 miljard dollar. In februari van dit jaar haalde de onderneming al 50 miljoen dollar op bij investeerders.

CEO van Sorare, Nicolas Julia, zei deze week dat het bedrijf van plan is om in de toekomst ook uit te breiden naar andere sporten. “We hebben ambitieuze plannen om Sorare uit te laten groeien tot een gigant op het gebied van sportentertainment”, zei hij.

Je kan straks eigenaar worden van iconische voetbalmomenten

Sorare krijgt op Europese bodem op korte termijn concurrentie van het Amerikaanse bedrijf Dapper Labs, dat eigenaar is van het succesvolle NBA Top Shot-platform. Op dit platform worden hoogtepunten uit wedstrijden van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA verhandeld.

Woensdag heeft Dapper Labs aangekondigd dat het 250 miljoen dollar heeft opgehaald om z'n portefeuille te kunnen uitbreiden naar de Spaanse voetbalcompetitie La Liga. De samenwerking is een teken dat La Liga groot financieel potentieel ziet in de nieuwe technologie.

En dat is niet verbazingwekkend. Een video van een slamdunk door basketballegende LeBron James gaat gemakkelijk voor 200.000 dollar over de toonbank. NBA Top Shot heeft dan ook een goed half jaar gekend. De maandelijkse omzet groeide van 1,5 miljoen dollar in december 2020 naar 232 miljoen dollar in februari dit jaar.

Dapper Labs' samenwerking met La Liga zal gebruikers de mogelijkheid geven om NFT's te verzamelen van iconische voetbalmomenten uit meer dan 10 seizoenen en zal content bevatten van clubs waaronder Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid en Sevilla.

Dapper Labs heeft aangekondigd z'n Europese voetbalplatform in juni 2022 te willen lanceren.

[activecampaign form=28]

Lees meer over NFT's en blockchain: