Er is veel te doen rond grote vliegvelden zoals Schiphol en London Heathrow die worstelen met de enorme stijging van het aantal reizigers dat weer op pad gaat na de coronapandemie.

Maar wat zijn nu over een iets langere periode genomen goede en minder goede vliegvelden? Luchtvaartsite AirHelp heeft een nieuwe versie van zijn jaarlijkse ranking van vliegvelden gemaakt.

AirHelp, een Duits schadebeheerbedrijf dat gespecialiseerd is in schadeclaims bij luchtvaartmaatschappijen, publiceerde zijn ranglijst van de belangrijkste luchthavens ter wereld voor het eerst in 2015 en blijft jaarlijks bijgewerkte ranglijsten publiceren.

Luchthavens krijgen een score op een schaal van 10 punten op basis van drie criteria. On-time performance meet hoe punctueel vertrekkende en aankomende vluchten zijn en is goed voor 60 procent van de totale score van een luchthaven.

De kwaliteit van de dienstverlening draagt nog eens 20 procent bij aan de score. Deze wordt beoordeeld aan de hand van de kwaliteit van de klantenservice, de snelheid van de veiligheidscontroles en hoe schoon de luchthaven is.

Eten en winkels vormen de laatste 20 procent van de score. Hiervoor worden gegevens verzameld van passagiers die de mogelijkheden om te eten en te winkelen beoordelen op een schaal van één tot vijf. 

AirHelp legt in zijn methodologie uit dat het luchthavens uitsluit waarvan het "geen gegevens kan krijgen" en dat de rangschikking alleen de "bekendste en meest gebruikte luchthavens ter wereld" omvat. 

Bovenaan de lijst staat Qatar's Hamad International Airport, die 131 andere luchthavens versloeg voor de toppositie. De luchthaven kreeg een totaalscore van 8,39. 

Maar waar de luchthaven van Qatar alles en iedereen versloeg, belandden verschillende Europese luchthavens onderaan de lijst. Volgens de ranglijst van AirHelp bevinden acht van de tien laagst genoteerde luchthavens ter wereld zich in Europa. Daar zit ook Eindhoven Airport bij.

Benieuwd op welke plek Eindhoven geëindigd is? Bekijk dan de slideshow hieronder.

Dit zijn de 10 ‘slechtste’ vliegvelden ter wereld

LEES OOK: Drukke ochtend op Schiphol zorgt voor lange rijen en vertragingen