AirlineRatings.com, een site die de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen analyseert en beoordelingen geeft, heeft zijn top 20 van veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld voor 2022 bekend gemaakt.

AirlineRatings.com beoordeelt wereldwijd 385 luchtvaartmaatschappijen op een schaal van zeven sterren. Elk jaar publiceert de website een lijst van de veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en dit jaar kaapte Air New Zealand de titel weg van het Australische Qantas. 

Geoffrey Thomas, hoofdredacteur van AirlineRatings.com, legde in een persbericht uit dat “er heel weinig verschil is tussen de top 20, het zijn allemaal uitblinkers.”

“De maatschappijen in onze top 20 veiligste luchtvaartmaatschappijen 2022 lopen altijd voorop als het gaat om innovatie op het gebied van veiligheid, operationele uitmuntendheid en de lancering van nieuwe meer geavanceerde vliegtuigen zoals de Airbus A350 en de Boeing 787.”

Volgens de publicatie is Air New Zealand is de veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld voor 2022. Maatschappijen als Etihad Airways, TAP Air Portugal, Qatar, Qantas, Lufthansa, Air France-KLM en Finnair haalden ook de lijst.

Vijf Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen behaalden eveneens topposities, waaronder Alaska Airlines, Delta Air Lines, Hawaiian Airlines, American Airlines en United Airlines.

Volgens Thomas heeft Air New Zealand de eerste positie te danken aan haar uitstekende staat van dienst op het gebied van incidenten, het aantal technologische innovaties en cockpitverbeteringen, uitgebreide pilotenopleidingen en de lage leeftijd van de vloot. Die is gemiddeld slechts 6,8 jaar oud.

AirlineRatings zei ook dat de piloten van Air New Zealand in moeilijke weersomstandigheden en afgelegen omgevingen opereren, wat bijdraagt aan de veiligheidsranking van de luchtvaartmaatschappij. Bovendien blinkt de luchtvaartmaatschappij uit in COVID-beleid en de uitvoering ervan.

"Air New Zealand won talloze prijzen en heeft een sterke focus op veiligheid en haar klanten. In de afgelopen 18 maanden gaf COVID-19 nog een nieuwe dimensie aan deze uitdagingen," zei Thomas.

Beoordeling veilige luchtvaartmaatschappijen

Volgens de organisatie is de ranglijst voor 2022 gebaseerd op zes criteria. Daaronder vallen ongelukken in de afgelopen vijf jaar, ernstige incidenten in de afgelopen twee jaar, audits van bestuursorganen in de luchtvaart, overheidscontroles, de leeftijd van de vloot en het COVID-beleid.

Er waren verschillende verschuivingen in de ranglijst in 2022 ten opzichte van 2021. De opvallendste is Qantas die zijn eerste positie moest afstaan aan Air New Zealand.

Er zijn verschillende ranglijstjes in omloop over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen. Begin deze maand publiceerde het Duitse bureau JACDEC zijn nieuwe ranglijst. Daarin staat KLM op de tweede plaats. Bij Airlineratings.com worden Air France en KLM samen genomen en komt de combinatie op plek 16.

Hier volgt een blik op de top 20 van veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld van AirlineRatings.

20 veiligste luchtvaartmaatschappijen van 2022

LEES OOK: De veiligste luchtvaartmaatschappijen: KLM nummer 2, na Emirates