Vakantiegangers krijgen er deze zomer flink van langs. Vluchten worden gecanceld, bagage raakt zoek en de wachtrijen zijn enorm. Komende winter wacht er nieuw onheil: duurdere vliegtickets.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. “We verwachten prijsstijgingen tussen de 10 en 20 procent in de winter als gevolg van de vliegtaks, de forse verhoging van de havengelden en de duurdere kerosine”, zegt voorman Marnix Fruitema van luchtvaartkoepel Barin tegen de krant.

Met name de duurdere brandstof doet zeer. Olie is nu namelijk zo’n 50 procent duurder dan begin dit jaar.

Dat de consument hier tot dusver weinig van heeft gemerkt, komt doordat luchtvaartmaatschappijen hun brandstof vaak ver van tevoren tegen een vaste prijs inkopen. Echter lopen veel van deze contracten binnenkort af. En dat gaat de reiziger in de portemonnee voelen, zo is de verwachting.

Vliegen naar de Canarische of Kaapverdische Eilanden zal deze winter bijna 100 euro duurder zijn, aldus Steven van der Heijden, de topman van vliegmaatschappij Corendon, tegen De Telegraaf. Hij verwacht dat de prijsstijgingen in de zomer die volgt beperkt blijven tot 50 tot 60 euro per ticket, omdat men dan vaak minder ver vliegt. "Dat betekent hoe dan ook dat reizen duurder wordt, terwijl de koopkracht daalt."

Lees ook: Dreun koopkracht in 2022: daling bijna 7% door torenhoge inflatie, verwacht CPB

Ook de relatief zwakke euro zou reizigers in de weg kunnen zitten. Als vliegmaatschappijen hun kerosine moeten kopen tegen duurdere dollars, werkt dat door in de kosten en dus de ticketprijzen.

De topman van prijsvechter Ryanair, Michael O’Leary, waarschuwde onlangs ook dat supergoedkope vliegtickets voorlopig niet terugkeren. Volgens hem komt dat mede door de veel duurdere kerosine.

LEES OOK: Schiphol beperkt ook in september en oktober het maximumaantal reizigers: problemen tijdens herfstvakantie