Met de steeds beter smakende en op vlees lijkende producten van De Vegetarische Slager bij ons in Nederland en het overdonderende beursdebuut van Beyond Meat in de Verenigde Staten, zijn vleesvervangers sterk in opkomst. Maar ze zijn volgens Het Voedingscentrum helemaal niet zo gezond, schrijft het Financieele Dagblad.

Om vegaburgers, ‘kipstuckjes’ en vegetarische biefstukken smaak te geven, wordt veel zout gebruikt.  En dat is nodig, omdat de meeste vleesvervangers zijn gemaakt van soja en dat heeft van zichzelf nauwelijks smaak.

“Ik kan me goed voorstellen dat een testpanel verschillende burgers heeft geprobeerd, en dat toen vanzelf de zoutste naar voren kwam. Consumenten willen nu eenmaal zout”, zegt emeritus hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel in het FD.

In een plantaardige biefstuk van Vivera zit 1,4 gram keukenzout en in de kipstuckjes van de Vegetarische Slager 1,7 gram per ons, terwijl de totale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 6 gram is, aldus het FD.

Van Boekel hoopt dat fabrikanten van vleesvervangers andere manieren gaan vinden om smaak te maken, zoals met kaliumchloride of met kruiden.

Lees hier meer over vleesvervangers en (on-)gezond eten en drinken: