Hogeropgeleide Nederlanders eten minder vaak vlees en vis dan lager opgeleiden, blijkt uit een nieuwe peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de volwassenen met een universitaire opleiding eet 45 procent altijd of minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Bij hbo-opgeleiden is dat 32 procent en bij mensen met een vmbo-, havo-, vwo- of mbo-opleiding 19 procent.

In totaal was een kwart van alle hoofdmaaltijden die in 2023 werden gegeten vegetarisch. De meeste Nederlanders kiezen een of twee keer per week voor een vegetarische maaltijd, 3 procent altijd en 31 procent nooit.

Infographic: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, RIVM en het Voedingscentrum.
Infographic: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS, RIVM en het Voedingscentrum.In de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum is gevraagd naar de zeven hoofdmaaltijden die mensen per week eten.

1 op 20 Nederlanders eet helemaal geen vlees

Vijf procent van de Nederlanders eet helemaal geen vlees, twee procent eet geen vlees maar wel vis (pescotariërs), twee procent eet geen vlees en geen vis (vegetariërs) en een half procent eet volledig plantaardig (veganisten).

Daarnaast is 22 procent van de Nederlanders flexitariër, dat betekent dat ze minstens drie keer per week een maaltijd zonder vlees of vis eten.

Behalve opleidingsniveau spelen ook leeftijd en geslacht daar een rol bij. Mensen tussen 25 en 35 jaar eten relatief vaak een vegetarische hoofdmaaltijd. In die leeftijdsgroep doet 32 procent dat altijd of minstens drie keer per week. En vrouwen zijn vaker vegetariër, pescotariër of flexitariër dan mannen: 31 procent om 23 procent.

De meest genoemde reden om geen of minder vlees te eten is het klimaat. In 2020 was dat nog gezondheid. Daarnaast speelden de kosten in 2023 een grotere rol dan in 2020.

LEES OOK: Als vegetariër of veganist naar Dubai? Dit zijn 5 plekken waar je moet eten: van een burger tot fine dining