Het raw food-dieet van ongekookt en onbewerkt voedsel is voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot het slechtste voedingspatroon voor gezond eten, blijkt uit de ranglijst van US News & World Report.

Het mediabedrijf dat verschillende ranglijsten publiceert, maakt elk jaar gebruik van een panel van deskundigen – waaronder artsen en voedingsonderzoekers – om populaire diëten te beoordelen en de gezondste manier van eten te bepalen.

Tijdens de beoordeling van diëten wordt ook bepaald welke diëten je beter kunt vermijden, bijvoorbeeld omdat ze te strikt zijn, vanwege mogelijke bijwerkingen of omdat de kans op succes op de lange termijn klein is.

Rauw voedsel moeilijker op te nemen door het lichaam

Het dieet met louter rauw voedsel kreeg de laagste totaalscore van de dertig verschillende diëten die onder de loep werden genomen. Ze werden beoordeeld op onder meer volledigheid van voedingsstoffen die je nodig hebt, hoe makkelijk het te volgen is en het effect op de lange termijn.

Het raw food-dieet bestaat uit fruit, ongekookte groenten, gekiemde of geweekte, rauwe granen en peulvruchten, koudgeperste olijf- of kokosolie en vaak sappen. Het is meestal een plantaardig dieet. Hoewel sommige mensen ervoor kiezen rauwe vis of rauw vlees toe te voegen, ondanks de gezondheidsrisico's.

Voorstanders van het dieet beweren dat rauw voedsel voedzamer is, maar het koken van groenten, granen en andere ingrediënten maakt het makkelijker om voedingsstoffen op te nemen, vertelde een diëtist eerder aan Business Insider.

Het grote nadeel van een raw food-dieet is dan ook dat voedingsmiddelen die gezond kunnen zijn ontbreken, zoals gegaarde groenten, gekookte bonen en brood. Bovendien kan het ook lastig zijn om alle benodigde voedingsstoffen zoals eiwitten binnen te krijgen.

Een ander punt van zorg bij een dieet dat volledig uit rauwe voeding bestaat, is dat het te weinig calorieën kan bevatten. Dat kan leiden tot ongezond gewichtsverlies met verlies van spiermassa of botdichtheid.

Tot slot kan een dieet op basis van rauwe voeding op de lange termijn moeilijk vol te houden zijn, waardoor het moeilijk wordt om uit eten te gaan of om te genieten van sociale evenementen die met eten te maken hebben, aldus het panel van deskundigen.

Tennisster Venus Williams volgde een rauwkostdieet voor haar gezondheid, maar vertelde Business Insider eerder dat het niet vol te houden was voor haar.

Raw food heeft keto van laatste plek verdrongen

Het raw food-dieet kwam in 2023 ook al al als slechtste eetpatroon uit de bus, het verdrong toen het ketodieet van de onderste plaats.

Het ketodieet met weinig koolhydraten en veel vet werd een aantal jaar als slechtste bestempeld door deskundigen. Het zou mogelijk ongezonde, bewerkte voeding bevatten en te veel verzadigd vet. Tegelijk ontbreken gezonde producten zoals fruit, volle granen en sommige groenten.

Maar dit jaar steeg keto naar de 25e plaats op de ranglijst en nam het de eerste plaats in voor snel gewichtsverlies. Recent onderzoek suggereert dat een ketodieet voedzame voedingsmiddelen zoals bladgroenten en gezonde vetten kan bevatten en kan helpen bij diabetes en gewichtsbeheersing.

Een ander koolhydraatarm dieet is echter bij de onderste drie blijven bungelen. Het Dukan-dieet - dat op plaats 28 van de 30 diëten staat - is een eiwitrijk dieet dat naar verluidt fans heeft onder beroemdheden. Het bestaat uit verschillende fasen waarbij eerst alleen eiwitrijk voedsel wordt gegeten om geleidelijk groenten te herintroduceren. Experts concluderen dat het extreem beperkend is vanwege de vele ingewikkelde regels. Daarnaast is er weinig bewijs dat het werkt.

Onder de vijf slechtste diëten die de ranglijst afsluiten zijn commerciële programma's zoals Slimfast en Herbalife (respectievelijk 27 en 29), die gebaseerd zijn op supplementen zoals shakes of repen.

Het panel van experts zei dat deze programma's geen gezonde gewoonten aanleren, te veel gebruik maken van bewerkte voedingsmiddelen en je bovendien hongerig kunnen maken.

Hoewel supplementen zoals proteïneshakes een plaats kunnen hebben in een gezond dieet, zijn ze niet nodig om spieren op te bouwen of af te vallen.

Het mediterrane dieet staat dit jaar boven de ranglijst van US News World Report als beste dieet.

Lees ook: Wetenschappers vergeleken 5 koolhydraatarme diëten: één daarvan werkte effectiever om blijvend af te vallen