Vladimir Poetin overweegt om een eigen digitale munt te lanceren. Met de cryptoroebel moet het makkelijker worden om internationale sancties tegen Rusland te omzeilen, schrijft de Financial Times.

De VS en de EU hebben buitenlandse tegoeden van Russen die op een zwarte lijst staan bevroren en bepaalde producten en diensten uit het land zijn geboycot. Met een cryptomunt moeten Russische bedrijven en de overheid weer vrij kunnen handelen met elk land ter wereld, buiten het zicht om van internationale instanties.

Afgelopen zomer heeft Poetin een ontmoeting gehad met Vitalik Buterin, de jonge Russische programmeur die het brein is achter Ethereum. De president zou daarna opdracht hebben gegeven om een eigen cryptomunt te ontwikkelen gebaseerd op de blockchaintechnologie, waarbij transacties worden vastgelegd in een gedistribueerd grootboek zonder tussenkomt van een centrale autoriteit.

“Deze technologie is erg geschikt om toe te passen voor de gevoelige activiteiten die de Russische staat onderneemt. Hiermee kunnen we transacties doen met andere partijen over de hele wereld zonder last te hebben van de sancties”, zou Sergej Glazev, een economisch adviseur van Poetin, recent hebben gezegd tijdens een bijeenkomst van de regering.

Hoe dat precies werkt, is nog onduidelijk. Met cryptomunten als de bitcoin is het mogelijk om min of meer anoniem betalingen te doen, maar hoe de technologie kan voorkomen dat Europese en Amerikaanse toezichthouders geldstromen niet detecteren is onbekend.

Ook wie de munt uit gaat geven – de Russische centrale bank of commerciële banken – en wie een account mag openen is niet bekend.

Rusland is niet het enige land dat een cryptomunt wil lanceren. Onder meer Estland en Venezuela zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale munt.

LEES OOK: De kosten van betalen met bitcoin exploderen, want het netwerk is totaal overbelast

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier