Verstokte fans van bitcoin, de moeder van alle digitale munten, zullen er niets van moeten hebben: een virtuele munt die wordt uitgegeven door de overheid. Dat is echter precies waar Estland naar kijkt.

Om de achtergrond te schetsen: bitcoin is ontworpen als een digitale munt die via een decentraal netwerk van computers wordt beheerd. Geen enkel individu of bedrijf is de ‘baas’ en het netwerk functioneert buiten overheden om. Daar zit voor de oorspronkelijke ontwikkelaars van bitcoin een duidelijk ideologisch motief achter, te weten een afkeer van officiële valuta die door overheden worden gecontroleerd.

Inmiddels zijn echter tal van bedrijven en overheden zeer geïnteresseerd in de achterliggende blockchain-technologie die bitcoin gebruikt: een openbaar decentraal register dat alle transacties vastlegt die met een virtuele munt worden gedaan.

Het grote voordeel: met zo’n register kan de betrouwbaarheid van financiële transacties automatisch worden gegarandeerd, zonder de tussenkomst van derde partijen zoals banken en notarissen.

Estland overweegt inmiddels om als overheid een eigen cryptomunt te introduceren, de ‘Estcoin’, zo maakte het agentschap voor e-residency begin deze week bekend. Estland loopt voorop bij allerlei zaken rond digitale technologie. Meest in het oog springend is de mogelijkheid voor buitenlandse ondernemers om ‘e-resident’ van Estland te worden en zo een bedrijf vanuit Estland te laten opereren in de Europese Unie.

Inmiddels telt Estland 22 duizend e-residents uit 138 landen met een digitale verblijfsvergunning. Het land denkt er nu over om een eigen cryptomunt te lanceren die ook door de e-residents gebruikt kan worden.

Opvallend genoeg staat de bedenker van bitcoin-rivaal ethereum, in omvang de tweede cryptomunt ter wereld, positief tegenover Estse plannen om een 'Estcoin' te lanceren via een zogenoemde Initial Coin Offering (ICO).

Ethereum-bedenker Vitalik Buterin zegt op het blog van de Estse instantie die gaat over e-residents: "Een ICO binnen de gemeenschap van e-residents zou een sterke impuls geven om de belangen van e-residents en dit fonds op één lijn te krijgen, en naast de economische aspecten ook meer het gevoel van een community geven die samen dingen kan doen", aldus Buterin.

Estland wil eerst gaan peilen in hoeverre er interesse is voor een Estcoin bij e-residents. De volgende stap zou een conceptvoorstel zijn met een uitleg over de precieze opzet van de Estse digimunt.

LEES OOK: Een 18-jarige die milonair werd met bitcoin ziet de koers op $10.000 en gelooft niet in rivaal ethereum