ANALYSE – De conservatieve Amerikaanse presentator Tucker Carlson heeft een opmerkelijke primeur: een zeldzaam interview met de Russische president Vladimir Poetin. De timing lijkt niet toevallig en komt op een moment dat de Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne stevig onder druk staat.

Woensdag lukte het de regering van president Joe Biden opnieuw niet om een steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 66 miljard dollar (ruim 61 miljard euro) door het Amerikaanse Congres te loodsen.

Het gesprek met Carlson, dat in de nacht van donderdag op vrijdag online zal komen, is een gouden kans voor de Russische president om de politieke steun in de VS voor meer militaire hulp aan Oekraïne verder te ondermijnen.

De regering van president Biden probeert al maandenlang een wetsvoorstel aangenomen te krijgen dat drie vliegen in één klap slaat: hulp aan Oekraïne, hulp aan Israël en betere grensbewaking in het zuiden van de VS.

Die grensbewaking is bedoeld om Republikeinen in het Congres tevreden te stellen en tegemoet te komen aan hun oproep tot strengere immigratiemaatregelen. Maar de hardliners binnen de Republikeinse partij wijzen het pakket nog steeds af en daarmee dus ook de nieuwe steun voor Oekraïne.

Zonder Amerikaanse steun krijgt Oekraïne het steeds moeilijker in de strijd tegen Rusland. En dat zou koren op de molen zijn voor de Russische president. Politieke analisten zijn er al langer van overtuigd dat Poetin aanstuurt op een uitputtingsoorlog, waarbij hij erop gokt dat Rusland een langere adem heeft dan de westerse bondgenoten van Oekraïne.

Tucker Carlson geeft Poetin unieke kans om rechtse Amerikaanse kiezer te beïnvloeden

In Carlson heeft Poetin een interviewer gevonden die hem waarschijnlijk veel ruimte zal geven om twijfel te zaaien over de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Carlson is er regelmatig van beschuldigd dat hij een doorgeefluik is van Russische propaganda en desinformatie over Oekraïne. Hij vroeg zich eerder openlijk waarom de VS miljarden zou moeten uitgeven om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen.

Ook tijdens zijn bezoek aan Rusland werd Carlson beschuldigd van het verspreiden van onwaarheden. Zelfs het Kremlin zei dat hij onterecht claimde dat geen enkele andere westerse journalist ook maar heeft geprobeerd Poetin te interviewen. Medewerkers van Poetin zeggen dat ze simpelweg alle andere verzoeken hebben afgewezen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is de bewegingsvrijheid van de pers in Rusland sterk beperkt. Het is officieel verboden om de oorlog in Oekraïne als zodanig te betitelen. Veel Russische journalisten zijn vertrokken uit Rusland, omdat het te gevaarlijk is geworden om daar te werken. De Amerikaanse journalisten Evan Gershkovich van The Wall Street Journal en Alsu Kurmasheva van Free Radio Europe zitten al maanden opgesloten in Rusland.

Carlson is een dankbare bron van Amerikaans nieuws voor pro-Kremlin propagandisten in Rusland. Er worden regelmatig stukjes van zijn programma's uitgezonden op de staatstelevisie.

Hoewel Carlson sinds zijn ontslag bij Fox News een stuk minder invloed heeft dan in zijn hoogtijdagen als Fox News-presentator, kan hij nog altijd bogen op een groot publiek onder Republikeinen. Hij krijgt daarbij ook alle ruimte van techmiljardair Elon Musk, de eigenaar van socialmediaplatform X waar Tucker actief is.

Het regime van Poetin probeert al geruime tijd Republikeins rechts te beïnvloeden in de VS, mede door Rusland af te schilderen als een bastion van conservatief-christelijke waarden.

De scepsis van Carlson over steun aan Oekraïne wordt gedeeld door oud-president Donald Trump, de koploper bij de Republikeinse voorverkiezingen, en diens aanhangers in het Congres. Twijfels zijn er ook bij Republikeinse kiezers die het eerst nog eens waren met ruimhartige Amerikaanse hulp aan Oekraïne.

Nu de Republikeinen het lot van de toekomstige steun aan Oekraïne in handen hebben, geeft Carlson de Russische president de mogelijkheid om zich direct tot rechts-conservatieve Republikeinse kiezers te richten.

Het interview met Poetin wordt in de nacht van donderdag op vrijdag gepubliceerd op www.tuckercarlson.com.

LEES OOK: Waarom de EU een groot probleem heeft als steun van VS aan Oekraïne opdroogt