• Zonder westerse steun kan Oekraïne niet standhouden tegen het Russische leger.
  • De EU heeft donderdag een nieuw pakket van 50 miljard euro goedgekeurd, maar in de VS is er nog altijd niet ingestemd met een nieuw miljardenpakket.
  • De EU levert vooral financiële steun, terwijl de Amerikaanse steun voor het merendeel uit militaire hulp bestaat.
  • Lees ook: EU-landen akkoord over €50 miljard steun voor Oekraïne: Hongarije staakt verzet

Oekraïne betaalt een zware humanitaire en economische tol voor de oorlog die Rusland bijna twee jaar geleden tegen het land is begonnen, constateert kredietverzekaar Atradius in een donderdag verschenen onderzoeksrapport.

Zonder westerse steun zou Kyiv tientallen miljarden tekortkomen op de begroting en geen stand kunnen houden tegen het Russische leger. De economie is in 2022 met een derde gekrompen en er zijn nog altijd zo’n 6,3 miljoen Oekraïners ontheemd op een totale bevolking van 42 miljoen.

Donderdag gingen alle 27 Europese regeringsleiders onverwacht snel akkoord met een nieuw steunpakket ter waarde van 50 miljard euro voor Oekraïne. Ook Hongarije, dat lang dwars lag, stemde in.

Maar in de Verenigde Staten weigert het Congres vooralsnog het nieuwe miljardenpakket van de regering-Biden voor Oekraïne goed te keuren. En dat is wel cruciaal voor het verdere verloop van de oorlog.

Niet alleen omdat de Amerikaanse steun na de Europese het meest omvangrijk is, maar ook vanwege de samenstelling daarvan. De Europese Unie levert vooral financiële steun, terwijl de Verenigde Staten juist veel militaire hulp geven, zo blijkt uit onderstaande grafiek van Atradius.

Externe steun aan Oekraïne, toezeggingen gedaan tussen 24 januari 2022 en 31 oktober 2023. Bron: Atradius
Externe steun aan Oekraïne, toezeggingen gedaan tussen 24 januari 2022 en 31 oktober 2023. Bron: Atradius

De financiële hulp bestaat volgens Atradius uit schenkingen, leningen, garanties en zogenoemde swaplijnen, overeenkomsten voor het ruilen van valuta. De militaire hulp bestaat uit allerlei soorten wapens en militaire uitrusting, alsmede geld dat specifiek is bedoeld voor militaire doeleinden.

Van de ruim 70 miljard euro die de VS tot dusver heeft uitgegeven aan Oekraïne bestaat zo'n 44 miljard euro uit militaire hulp, terwijl dat bij de EU slechts een fractie is van de in totaal 84 miljard euro steun die tot nu toe verleend is.

Overigens is het nieuwe Europese steunpakket van 50 miljard euro nog niet opgenomen in de bovenstaande grafiek (evenals andere toezeggingen gedaan na 31 oktober 2023). Maar wederom gaat het om financiële steun.

Republikeinen blokkeren nieuw Amerikaans steunpakket voor Oekraïne

Voor Oekraïne is het van existentieel belang dat het nieuwe Amerikaanse steunpakket wordt goedgekeurd, maar vooralsnog weigeren de Republikeinen in te stemmen met het pakket van omgerekend 102 miljard euro, waarvan ruim de helft voor Oekraïne is bedoeld.

En mocht Donald Trump in november opnieuw verkozen worden tot president, dan ziet het er nog somberder uit voor Kyiv. Gevreesd wordt dat hij dan de hulp aan Oekraïne stop gaat zetten en ook grenzen gaat stellen aan welke in de VS gemaakte wapens Europese landen uit hun eigen voorraden aan Oekraïne kunnen leveren.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Oekraïense overheid, zelfs als de oorlog aan het eind van dit jaar beëindigd zou worden, tot 2027 nog zeker 105 miljard euro nodig, schrijft Atradius.

LEES OOK: Oekraïne lijkt het ‘gevecht om munitie’ te verliezen en ziet de Russen veel meer granaten afvuren