De Amerikaanse ondernemer en miljardair Mark Cuban denkt dat de datarijkdom van Twitter Elon Musk kan helpen om de strijd aan te gaan met OpenAI, de maker van de populaire vraagbaak ChatGPT, en andere bedrijven die kunstmatige intelligentie ontwikkelen.

Vorige maand kondigde Musk aan een nieuwe startup voor artificial intelligence (AI) op te richten. Hij noemt het bedrijf TruthGPT, in een sneer naar de software van OpenAI.

Cuban zei donderdag op Twitter, het socialmediaplatform dat Musk vorig jaar kocht, dat hij gelooft dat de AI-race zal draaien om welke bedrijven de beste data bezitten.

Musk kan 17 jaar aan tweets gebruiken om een taalmodel te trainen en zo te concurreren met “de grote drie”, schreef Cuban op Twitter. Met dat laatste verwijst hij naar de techreuzen Google, Meta en Microsoft, dat samenwerkt met OpenAI.

Volgens Cuban kan Musk zijn eigen tweets gebruiken voor het ontwikkelen van een "virtuele Elon". Dat vindt hij "redelijk cool", maar ook "best wel eng".

"Het wordt interessant om te zien wat Elon ermee doet", schrijft Cuban in een e-mail aan Insider.

"Iedereen kan een virtuele versie van zichzelf creëren", legt Cuban uit in zijn e-mail. Je kan hiervoor de publiekelijk beschikbare taalmodellen trainen met je eigen persoonlijke data.

Twitter bezit waardevolle data voor AI

Het unieke aan Twitter, volgens Cuban, is dat het beschikt over een enorme hoeveelheid aan diverse en waardevolle data die gebruikt kan worden voor het trainen van AI-modellen en die niet gemakkelijk elders te verkrijgen is.  

Of hij daar gelijk in heeft, moet nog worden bezien. De tweets staan immers online en kunnen dus ook door andere partijen dan het sociale platform zelf worden gebruikt als data. Sterker nog, Musk dreigde vorige maand Microsoft hierom voor de rechter te slepen. De softwaregigant zou illegaal tweets hebben gebruikt om zijn AI-modellen te trainen.

Eind vorig jaar verloor OpenAI toegang tot de data van Twitter. Het AI-bedrijf gebruikte de tweets, die het verkreeg via een licentie, voor het trainen van vraagbaak ChatGPT. Naar verluidt vond Musk dat OpenAI niet genoeg betaalde voor de toegang.

Net als veel andere techondernemers lijkt Cuban met argusogen naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te kijken. In een andere tweet op donderdag schreef de miljardair dat de technologie "gevaarlijke mensen slim maakt" en dat er "onbedoelde gevolgen zullen zijn".

LEES OOK: Dit zijn 4 aanwijzingen om te achterhalen of een ‘deepfake’ foto door AI is gemaakt