• Techmiljardair Elon Musk wil met de dienst TruthGPT de concurrentie aangaan op het gebied van kunstmatige intelligentie met techreuzen Microsoft en Google.
  • In een interview zegt Musk een “derde optie” te willen creëren, zodat consumenten niet alleen hoeven te kiezen tussen ChatGPT en een soortgelijke chatbot van Google.
  • De zet van Musk is opmerkelijk, omdat hij onlangs een brief ondertekende waarin werd opgeroepen tot een pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
  • Lees ook: Europa maakt zich klaar om artificial intelligence à la ChatGPT aan banden te leggen

Techmiljardair Elon Musk wil met de dienst TruthGPT de concurrentie aangaan op het gebied van kunstmatige intelligentie met techreuzen Microsoft en Google.

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft Musk bevestigd dat hij plannen heeft om een “derde optie” te creëren zodat consumenten niet alleen hoeven te kiezen tussen chatbot ChatGPT, van het door Microsoft gesteunde OpenAI, en een soortgelijke dienst van Google.

“Ik ga iets beginnen dat ik TruthGPT noem, of een maximale waarheidszoekende AI die probeert de aard van het universum te begrijpen”, vertelde Musk. De Twitter-eigenaar en Tesla-topman haalde ook uit naar OpenAI dat artificial intelligence (AI) juist zou trainen om te liegen.

Het lekte onlangs al uit dat Musk in de Amerikaanse staat Nevada een AI-bedrijf heeft opgezet met de naam X.AI Corporation. Dat was opmerkelijk nieuws omdat Musk en anderen ook een open brief ondertekenden waarin werd opgeroepen tot het nemen van een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Lees ook: Elon Musk, Steve Wozniak en meer dan 1.000 andere prominenten vragen om pauze bij lanceren nieuwe AI-bots

In het interview herhaalt de zakenman zijn zorgen over AI. "Het heeft het potentieel van vernietiging van de beschaving", benadrukte hij. Musk wees er op dat een superintelligente AI ongelooflijk goed kan schrijven en mogelijk de publieke opinie kan manipuleren.

Met TruthGPT zou hij dit alles willen voorkomen. Musk gaf aan dat TruthGPT "misschien wel de beste weg naar veiligheid is". Daarbij zou het "onwaarschijnlijk" zijn dat TruthGPT de mensheid zou vernietigen.

Elon Musk en Larry Page waren het niet eens over artificial intelligence

De huidige technologische race rond kunstmatige intelligentie zou te danken zijn aan een meningsverschil tussen Musk en medeoprichter Larry Page van Google. In het interview met Fox News zegt Musk dat Page en hij goed bevriend waren en het meerdere keren over de risico's van AI hebben gehad.

De twee zouden het niet eens zijn geworden over de beste manier om de mens te beschermen en ervoor te zorgen dat we niet worden ingehaald door een superintelligente vorm van artificial intelligence.

Dit gesprek zou hebben plaatsgevonden ten tijde van de overname van het Britse AI-bedrijf DeepMind door Google in 2014. Volgens Musk bezat Google "ongeveer driekwart van al het AI-talent in de wereld", evenals "een enorme hoeveelheid geld en meer computers dan wie dan ook".

Vanwege de onenigheid met Page besloot Musk in 2015 om samen met enkele andere prominente techfiguren een concurrent op te richten, zegt hij tegen Fox News. Dit werd OpenAI.

OpenAI begon als een transparante onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerk. Dit was een bewuste keus, vertelt Musk, om zo het tegenovergestelde te zijn van Google.

Musk verliet het bedrijf in 2018 en heeft er sindsdien veel kritiek op geuit. Afgelopen februari zei hij nog dat OpenAI is veranderd in een pion van Microsoft met als doel om zoveel mogelijk winst te maken.

LEES OOK: Artificial intelligence kan grotere gevolgen hebben voor de samenleving dan de ontdekking van het vuur of elektriciteit, volgens de topman van Google