Saudi-Arabië schrapt een mogelijke overeenkomst over de Virgin Hyperloop, meldt de Financial Times (€).

Virgin, het bedrijf van CEO Richard Branson, zou voor Saudi-Arabië een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de hyperloop, een futuristisch transportsysteem.

De verwachting was dat de handtekening onder het miljardencontract gezet zou worden tijdens de Future Investment Initiative Conference, ook wel bekend als ‘Davos in de woestijn’.

Nu Richard Branson heeft afgezegd voor de conferentie, willen de Saudi’s de haalbaarheidsstudie skippen.

De reden dat Virgin en vele andere bedrijven niet naar de conferentie willen komen is de verdwijning en waarschijnlijke moord op journalist Jamal Khashoggi, een columnist van The Washington Post die in de VS woonde.

Bewijs stapelt zich op dat leden van de Saudische geheime dienst Khashoggi hebben gedood op het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul. Branson besloot daarop niet meer naar de conferentie te gaan.

Ook JP Morgan-topman Jamie Dimon, Uber-baas Dara Khosrowshahi en vele andere topmannen gaan niet meer naar de conferentie.

Concurreren met Tesla

Branson zou nu een deal van 1 miljard dollar mislopen. Virgins hyperloop lijkt op de hyperloop die Tesla-oprichter Elon Musk voor ogen heeft.

Virgin en Tesla zijn concurrenten onder de grond en op het gebied van commerciële ruimtevaart.

Saudi-Arabië was heel positief over Virgins hyperloop. De regering noemde het hyperloop-project eerder een project dat "alle technologieën van de 4e generatie in het Koninkrijk tot bloei zou kunnen brengen".

Branson vindt dat westerse bedrijven niet zomaar zaken kunnen blijven doen met Saudi-Arabië, als waar blijkt wat er volgens berichten in Turkije is gebeurd rond de verdwijning van journalist Khashoggi, schreef hij op 11 oktober in een blog.

LEES OOK: Turkije zou ‘onweerlegbaar bewijs’ hebben dat Saudi-Arabië de journalist Jamal Khashoggi vermoord heeft