Het kabinet wil graag dat partners van zwangere vrouwen vijf in plaats twee dagen verlof krijgen. Daar zijn werkgevers het mee eens, alleen willen ze niet opdraaien voor de kosten.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees dan ook de plannen voor vaderschapsverlof, of wel partnerschapsverlof, aan te passen.

Nu hebben partners van zwangere vrouwen nog recht op twee dagen doorbetaald verlof. In het plan van het kabinet worden dat er vijf. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.

Dat gaat 215 miljoen per jaar kosten, hebben de werkgeversorganisaties uitgerekend. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar worden getroffen.

De belangenclubs zijn wel voorstander van een verruiming van de verlofregelingen voor ouders. Alleen kan het ‘slimmer en beter’ dan met huidige wetsvoorstel, zeggen ze. Zo zien ze mer heil in een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin trekt de overheid de portemonnee voor het doorbetaalde partnerschapsverlof, en niet de werkgevers.

Nederland loopt enorm achter als het gaat om vaderschapsverlof, zo bleek eerder uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De vijf dagen die in het kabinetsplan staan, zijn bijvoorbeeld niets vergeleken bij het jaar doorbetaald verlof dat vaders in Zuid-Korea krijgen.

LEES OOK: Dit is hoeveel dagen verlof kersverse vaders en moeders krijgen in 11 landen