Nederland blijft enorm achter als het gaat om vaderschapsverlof. Waar men in Zuid-Korea meer dan een jaar krijgt om betaald voor een pasgeboren kind te zorgen, zit je in Nederland twee dagen na de geboorte alweer achter je bureau. 

Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea kan een vader meer dan een jaar met betaald verlof na de geboorte van een kind. In Nederland kan dat slechts twee dagen betaald, waarna de kersverse vader er drie dagen onbetaald verlof aan vast mag plakken.

Ook ten opzichte van Europese landen loopt Nederland ver achter. Franse vaders krijgen met 28 weken het langste vrij. In Luxemburg is dat een half jaar, buurland België scoort met negentien weken ook hoog. In Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen krijgen vaders negen tot tien weken vrij met doorbetaling van salaris.

Volgens de OESO is vaderschapsverlof is belangrijk, omdat vaders dan in staat worden gesteld om tijd met hun kind door te brengen en een band op te bouwen. "Kinderen met vaders die betrokken zijn bij de opvoeding doen het beter in het onderwijs, zijn gezonder en vertonen minder vaak crimineel gedrag", zei Dianda Veldman, directeur van Kenniscentrum seksualiteit Rutgers, eerder daarover tegen NU.nl.

Verlof geeft vaders ook de mogelijkheid om de moeders na de bevalling te ondersteunen.

Zuckerberg als voorbeeld

Het grootste probleem lijkt om vaders ook daadwerkelijk hun verlof te laten gebruiken. In Zuid-Korea neemt het aantal vaders dat verlof neemt toe, maar is het nog steeds minder dan de helft.

Uit onderzoek blijkt dat mannen meer geneigd zijn om zelf verlof te nemen als ze het andere mannen ook zien doen. Hier zijn afgelopen jaar stappen gezet. Zo nam Facebook-oprichter Mark Zuckerberg twee maanden vrij na de geboorte van zijn dochter en geeft Netflix zijn werknemers tegenwoordig een jaar lang betaald verlof.

Van twee naar vijf dagen

Ondanks dat Nederland achterblijft, verbetert de situatie wel iets voor toekomstige vaders. Het kabinet heeft namelijk besloten om in 2015 het betaald vaderschapsverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. De uitbreiding kost 75 miljoen euro per jaar en wordt betaald uit financiële meevallers.

Overigens was werkgeversclub MKB-Nederland woest over de uitbreiding van het vaderschapsverlof. "De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", zei voorzitter Michaël van Straalen toen het besluit werd genomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl