• Acteur William Shatner vloog woensdag naar de rand van de ruimte aan boord van Blue Origin’s New Shepard raket.
  • Op nieuwe videobeelden uit het ruimteschip is te zien hoe de 90-jarige Star Trek-acteur vol ontzag naar de aarde staart.
  • Shatner leek het “overzichtseffect” te ervaren, dat veel astronauten ook hebben beschreven – een diep gevoel van ontzag, broosheid en menselijkheid.

Acteur William Shatner is in de eerste plaats bekend als ‘Captain James T. Kirk’ uit de science fiction serie Star Trek.

Decennia lang kroop hij in de huid van aanvoerder van een ruimtevloot met als missie het verkennen van de ruimte. Afgelopen woensdag begon hij aan zijn eigen ruimte-avontuur. Blue Origin’s New Shepard raket bracht hem tot de Kármánlijn, zo’n 100 kilometer boven de aarde, de denkbeeldige lijn waar de ruimte begint.

Zijn reis maakte de acteur de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest; Shatner is 90 jaar oud.

William Shatner in het Blue Origin vluchtpak, bron: Blue Origin
William Shatner in het Blue Origin vluchtpak, bron: Blue Origin

Op het hoogtepunt van de 11 minuten durende vlucht waren Shatner en de drie andere passagiers van het schip ongeveer drie minuten gewichtloos en konden zij de kromming van de aarde beneden zien.

Lees ook: Star Trek-acteur William Shatner (Captain Kirk) vindt dat bitcoinminers gebruik moeten maken van zonnestroom – om de planeet te redden

Naast Shatner bracht de raket van techmiljardair Jeff Bezos ook voormalig NASA-ingenieur Chris Boshuizen, gezondheidszorgondernemer Glen de Vries, en Blue Origin's eigen vice-president van missie en vluchtoperaties, Audrey Powers, naar de ruimte.

"Dit is te gek!" riep Powers uit. "Holy hell."

Terwijl de andere passagiers gewichtloos ronddraaiden en zweefden, greep Shatner de rand van een raam en staarde naar de aarde beneden.

"Geen enkele beschrijving kan dit evenaren," zei hij.

Eenmaal veilig geland probeerde hij toch zijn ervaring te beschrijven. Met name de dunne lijn die de atmosfeer van de aarde vormt had Shatner ontroerd. "Kijk naar de schoonheid van die kleur. En het is zo dun. En je bent er in een oogwenk doorheen," zei hij tegen Blue Origin oprichter Jeff Bezos."

"Plotseling ben je door het blauw heen, en ben je in het zwart."

"Je kijkt in de zwartheid, in de zwarte lelijkheid. En je kijkt naar beneden - daar is het blauw beneden en het zwart daarboven. Daar is Moeder Aarde en troost, en daar is - is daar de dood? Ik weet het niet. Is dat de dood? Is dat hoe de dood is?"

Tijdens zijn nabeschouwing, bedekte Shatner op een gegeven moment zijn gezicht en veegde wat tranen weg.

Veel astronauten die de aarde vanuit de ruimte hebben gezien, beschrijven overweldigende gevoelens van ontzag, eenheid met de rest van de mensheid, en een waardering voor de kwetsbaarheid van onze planeet. Deskundigen noemen dit het "overzichtseffect".

"Ik ben zo vervuld van emotie over wat er zojuist is gebeurd. Het is buitengewoon," zei Shatner tegen Bezos. "Ik hoop dat ik hier nooit meer van herstel. Ik hoop dat ik kan behouden wat ik nu voel. Ik wil dat niet verliezen."

Lees over Blue Origin ook: